Home





Norconsult
KUNSTIS













Adresser Generalterminplan Seriene Klubbservice Utdanning Års- og Styremøter Statistikk Linker Arkiv Utvikling Anlegg

Arkiv

August 2004

SVERIGE I "BANDYKIRKEN"
Sverige på isen: Helsingekuriren

Fra svenskbandy.se
Pressmeddelande inför Svenska bandylandslagets träningsläger i Edsbyn 1-3 september.
Välkommen till Arenan i Edsbyn där isen ligger på fullstor bandyplan.
Svenska Landslaget i Bandy har sitt första landslagsläger med start den 1 sept i Edsbyn.
Det är lite bandyhistoria som skrivs genom att kunna gå på is på fullstorplan redan den 1 september i Sverige.
"Ett stort steg för bandysporten, ett litet för mänskligheten"
Is träning sker kl 15-17, därefter inbjudes till gemensam middag med landslaget och efterföljande presskonferens.
Förbundskapten Kent Hultqvist presenterar landslagets kommande säsong.
SAKSET FRA AVISENE
Solberg satser svensk: Drammens Tidende

Sarpsborg mister kapteinen: Sarpsborg Arbeiderblad
FLOTT BANDYTURNERING FOR LILLEGUTTER I SARPSBORG
Hvordan det gikk: Se under "Linker", "Sarpsborg Bandyklubb".

Sarpsborgs driftige juniorleder, Cato Thalberg, har tatt initiativet til en rinkbandyturnering for siste års lillegutter. Turneringen arrangeres i Sparta Amfi så tidlig som lørdag 28.august.
Dette første året deltar 8 lag fra klubbene;
Ready, Røa, Ullevål, Snarøen, Frigg og Sarpsborg.

Bildet: Frigg deltar i Sparta Amfi.
BREVIK VANT 8. BANDYGOLF I SKIEN
Resultater
1: Brevik, 2: Skien, 3: Skiold
4: Mjøndalen, 5: Strømsgodset, 6: Frem 31
7: Bandydommernes Forening, 8: Borg, 9: Eidanger

Skrevet før helgen
Grenland Golfklubb, v/bandyentusiasten Torstein Rygh, arrangerer kommende helg golturnering for personer som har hatt eller har et sterkt forhold til bandysporten.
Med sitt 8. år begynner turneringen å bli en tradisjon for bandyfolket. Første gang
var altså i 1997.
De gamle Strømsgodset-kjempene Atle Storlien og Ståle Mikkelsen troner på toppen av Adelskalenderen i lagkonkurransen. Daglig leder i Grenland Golfklubb, Mjøndalsgutten Torstein Rygh, som i voksen alder flyttet til Skien og etablerte bandyklubben, ligger som
nr 2 sammen med makker Per Erbo Roughtvedt.
Strømsgodset har vunnet en vandrepokal, som teller de to beste lagene fra hver bandyklubb. Gutta fra "Gursken" har også to napp i den nye vandrepokalen, Brevik og Mjøndalen et napp hver. I år stiller 52 spillere på utslaget, fordelt på 26 lag og fra 10 bandyklubber.
Kjente bandynavn på Adelskalenderen er; Sverre Erling Nilsen, Ole Blom, Bent og Jarle Gommerud, Helge og Kenneth Karlsen, Svein Erik Tegner, Øyvind Ågren, Stian Rånes, Knut Grothaug, Egil Larsen, Jonas Pettersson, Knut og Jan Nyquist, Finn Ericcson, Øyvind Bratlie, Inge Thun, Jørn Walther Kristiansen, Roger Jarnes, Oddmar Nilsen, Frode Knutzen, Ole Sunde, Petter og Helge Moen, Knut Hole, Asbjørn Johansen, John Richard Øen, Arne Giving, Amund Amundsen, Tore Walther Kristiansen, Ståle Andre Wiig, Tor Tveter, Erik Nordbrenden, Per Gunnar Løken m.fl..

Det foregår to større, årlige golfturneringer for bandyfolket. Foruten i Grenland arrangerer Arne Giving og Ole Blom bandygolf på Kjekstad i Røyken hvert år. Overskuddet fra flere av turneringene har gått til A-landslaget i bandy.
SKIEN OG SARPSBORG CUP ENDRET DATOER
Skien Bandyklubb har velvilligst snudd sine innmeldte cuphelger for å unngå kollisjon med Sarpsborg Cup i smågutteklassen. Skien var meget tidlig ute med planleggingen og tok utgangspunkt i ledige helger for de ulike klasser på gen.term.plan, hvilket er prisverdig. Årsaken til problemet er Sarpsborg kommune som dette året, etter lengre tids forhandlinger med bandyklubben, til slutt allikevel nektet å åpne kunstisbanen i tide, dvs som tidligere år første helgen i november.
Vi henviser derfor til "gen.term.plan" og "klubbservice".
Takk til begge klubber som har gjort det beste ut av situasjonen!
HOCKEY FRA ATHEN


Følg med fra OL på en av verdens eldste og største lagidretter. NRK 2 viser hockey omtrent hver dag. Kommentatorer er Arve Fuglum, kjent fra flere bandyfinaler og Amjad Munir, tidligere leder av hockeyseksjonen i NBF.










VM KVINNER TIL USA 2006
Det Internasjonale Bandyforbundet (FIB) besluttet på sommermøte i Stockholm at VM for kvinner skal arrangeres hvert annet år. Det første VM på stor bane ble arrangert i Finland sist vinter. Neste VM finner sted i USA i 2006, høyest sannsynlig i Minneapolis, Minnesota. Det kan ligge an til at VM 2008 arrangeres i Sverige, men FIB har ikke tatt noen offisiell beslutning om dette enda.

Kort historikk damebandy
Etter initiativ fra svenskene ble det i 1980 arrangert en internasjonal damebandy-turnering i Ørebro som ble spilt som rinkbandy. Norge deltok sammen med Sverige, Finland og Nederland.
Det første offisielle EM i rink for damer ble arrangert i Lørenhallen i Oslo i 1987, deretter Örebro i 1989 og Tomsk i Sovjet i 1991. EM ble avløst av VM for damer i Nijmegen i Holland i 1994, deretter Östersund i 1996 for det siste VM rink damer i Nijmegen igjen i 1998.
2004 ble et merkeår for den internasjonale damebandyen. Det første VM på stor bane ble arrangert i Finland. En viktig beveggrunn var Det Internasjonale Bandyforbundets (FIB) arbeide for at bandy skal bli en olympisk idrett. IOC krever to-kjønnede idretter.
Mer historikk damebandy,- se under "arkiv", "januar 2004"
FEM WORLD CUP KAMPER PÅ TV
Fra svenskbandy: World Cup Ljusdal
PROTOKOLLEN FRA ÅRSMØTET
Den av desisorene underskrevne papirutgaven er sendt klubber og kretser. Du kan se den under "Års- og styremøter" - "Årsmøtet i bandyseksjonen".
BANDYKJEMPEN WALTER JAGBRANT DØD
En av bandyverdens største lederprofiler, svenske Walter Jagbrant er død 84 år gammel. Norgesvennen var innehaver av NBFs høyeste utmerkelse,- Gullmerket.
Landslagstreneren, sjefsintruktøren og forfatteren besøkte Norge mange ganger på 60- og 70-tallet. Han instruerte og holdt foredrag, åpnet dører mot Sverige for norske trenere og ledere og knyttet vennskapsklubber sammen. Mange norske trenere har gjennom tidene deltatt på elitetrenerkurs i Sverige eller på internasjonale trenersymphosier i Russland under Walter Jagbrants ledelse. Som alltid gjennomført på et faglig høyt nivå og med militær presisisjon. Og det var militærmann Walter var av yrke inntil han begynte som fast ansatt i Svenska Bandyforbundet i 1969, en jobb han hadde i 17 år. Han var også generalsekretær i Det Internasjonale Bandyforbundet(IBF) fra 1978-81 og ledet IBF-kanselliet i Vänersborg fra 1985-88.


Gjennom 30 års helhjertet engasjement på leder- og trenersiden i svensk og internasjonal bandy, skrev Walter Jagbrant seg inn blant kjempene i bandyhistorien. Han betydde særs mye for bandyens fornyelse fra 60-tallet. Walter Jagbrant gav i 1964 ut en komplett instruksjonsbok på 128 sider. Denne "bibelen" for trenere ble utgitt i tre opplag,- til og med en russisk utgave og boken har på mange områder stor faglig gyldighet også idag. I 1965 produserte han også en instruksjonsfilm i bandy.
Walther Jagbrant innførte bandygymnas i svensk skole og idrettsplutonier i Forsvaret. Han ledet selv alle bandykurs på Bosön utenfor Stockholm fra 1956-1984. Walter Jagbrant stod også bak mye nytt på matriellsiden, bl.a plastballen som ble innført i 1967. Han ledet naturlig nok også IBFs tekniske komite gjennom flere år.

Walter Jagbrant ble knyttet opp mot det svenske A-landslaget i 1961 og var forbundskaptein fra 1969-73. Han gjorde hele 46 reiser til Sovjet og opprettet verdifulle kontakter for bandysporten, bl.a med den legendariske, og inntil 1981 ubeseirede, landslagstreneren Vasilij Trofimov.
"Bandymisjonæren" var sentral i bandy-/softball samarbeidet med USA fra midten av 70-tallet. Det var derfor ekstra gledelig for Walter Jagbrant at USA deltok i sitt første VM i Norge i 1985. Fra norsk side var det også en selvfølge at han ble invitert som æresgjest til VM på Hamar i 1993. Det var også en glede å stå sammen med Walter Jagbrant på John Rose Oval i Minneapolis under VM i USA i 1995. Hedersmannen var tilstede på 21 av bandyens 24 VM. Nå er det slutt Walter, men minnene om deg og ditt enorme arbeide for bandysporten lever videre!

Norges Bandyforbund!
BANDY ET STORT SKRITT NÆRMERE OL

På IOC-Kongressen i Athen den 11. august ble Det Internasjonale Bandyforbundet (FIB) formelt tatt opp som fullverdig medlemsorganisasjon.
The Executive Board i IOC anbefalte i mai "full recognition" etter en tilpasningsprosess over tre år. Bandyen fikk status som "provisional recognized" sommeren 2001 med full støtte fra daværende IOC-president Juan Antonio Samaranch.

Bildet tv: FIB-president Albert Pomorzev planlegger å møte organisasjonskomitéen for OL i Vancouver.



FIB jobber nå hardt for at bandyen skal komme med på OL-programmet i Vancouver 2010. De fleste kriterier for dette er oppfylt, men bandysporten trenger ideelt sett 10 nye medlemsnasjoner som i prinsippet er det siste hinderet for aktiv OL-deltakelse. FIB har idag 15 medlemsnasjoner.
Siste nasjon opptatt i bandyfamilien var Kirgizistan. FIB har følere ute i bl.a Polen, Tyskland, Latvia, England, India m.fl. Den nye IOC-statusen vil utvilsom være en katalysator for akkvisisjon av nye medlemsland.
For programkomiteen i Vancouver-OL kan det også være viktig at Canada deltok i årets B-VM i Ungarn. Laget ble nr 3, men "spiste kirsebær" med USA som rykket opp i A-puljen.

Bildet th: Fra IOC-Kongressen i Moskva 2001 hvor FIB ble "provisional recognized".
Th for avtroppende IOC-president Samaranch står FIB-president Pomorzev og tv FIB-manager Leonid Penchuck. Disse skal ha størstedelen av æren for bandyens nye OL-status.



EVGENI OPYTOV CANADISK
Det Internasjonale Bandyforbundet (FIB) har gitt aksept for at den tidligere russiske landslagsspilleren Evgeni Opytov (32) kan representere Canada. Målmaskinen flyttet til Canada sommeren 2000 og har blitt canadisk statsborger. Stabæk-spilleren ble norsk toppscorer og "Årets spiller" i både 1999 og 2000.
160 UNGDOMMER PÅ SOMMERBANDYSKOLE I VIKINGSKIPET

Foruten ny rekorddeltakelse, med 142 (ifjor 130) ungdommer i alderen 11-16 år på den tradisjonelle sommerbandyskolen fra 1.-6. august,
stilte i tillegg 19 juniorer i alderen 17-19 år opp i Vikingskipet helgen
6.-8.august. Nyskapningen, som kalles "junior elite sommerbandyskole", kunne gjerne hatt med enda flere utøvere. For denne gruppen ble det mer istid på stor bane, og et komprimert, men tøfft opplegg ledet av den svenske bandytreneren og bandygymnasiesjefen Peter Isacsson og hans stab på 5 instruktører.

Den yngste gruppen bestod av 142 ungdommer, 112 norske, hvorav 12 jenter, samt 30 svenske. Her var 12 instruktører fullt sysselsatt under Peter Isacssons ledelse.
For øvrig samlet i tillegg sommerbandyskolen i Västerås 25 norske ungdommer, dvs totalt 156 norske ungdommer på sommerbandyskoler dette året. I tillegg jobber Oslo Bandykrets med å få arrangert bandyskole på Jordal Amfi under den kommende høstferien (uke 40).

Arrangørklubbene Stabæk IF og Hamar IL kan puste lettet ut etter nok en vellykket og utvidet sommerbandyskoleuke i Vikingskipet på Hamar. Sa noen "Best på Ungdom"?.

Bildet: Inspirerende toppidrettsmiljø i Vikingskipet.


25 NORSKE UNGDOMMER I VÄSTERÅS

Deltakelsen på den 31. sommerbandyskolen i Västerås var i år som ifjor ca 400 gutter og jenter fordelt på ukene 29-, 30- og 31. Gjennom alle disse årene har antall norske deltakere variert, men før Vikingskipet muliggjorde en permanent norsk sommerbandyskole, kunne deltakelsen fra Norge enkelte år være helt opp mot 50-60 ungdommer.
Det bandyfaglige innholdet er relativt likt som på Hamar,
med bla. to isøkter i Rocklunda ishall hver dag, turneringsspill, landbandy, styrke- og kondisjonstrening, treningslære mm.
En forskjell er samarbeidet med den lokale kirken som tar for seg temaer som vennskap, mobbing, vold, fusk, moral og etikk. En annen forskjell er noe mer trening på kveldstid.
Leirsjef var igjen den legendariske ungdomslederen, Lars-Åke "Timpa" Adolfsson fra Vetlanda.

Bildet: 12 de 25 norske deltakerne.
Foran fv; August Karlseng, Ullevål, Jack Patton, Ullevål, Jørgen Ingebrigtsen, Ullevål, Martin Bjerkely, Ready, Mons Nørve, Ready, Erland Kalseng, Ullevål, og Mariken Brecheisen, Røa.
Bak fv; Joacim Forslund (trener), Fredrik Ingebrigtsen, Skeid, Sverre Brecheisen, Røa, Snorre Brecheisen, Røa, leirsjef Lars-Åke "Timpa" Adolfsson, Taran Stokke, Ready, Greger Svenn, Ullevål og treneren Johan Ohlsson

FØRSTEGANGSTJENESTEN FOR TOPPIDRETTSUTØVERE
Omstruktureringen i Forsvaret har medført at ordningen med utplassering av toppidrettsutøvere på spesielle vilkår under førstegangstjenesten er opphørt.
Siden ordningen tredte i kraft i 1990 har 60 potensielle A-landslagsutøvere i bandy tjenestegjort i Idrettstroppen-/kompaniet på Kolsås og tidligere Sessvoldmoen/Garden.
De utøverne som søkte om toppidrettsstatus fra juli/september 2004, ble gitt tilbud om midlertidig utsettelse av førstegangstjenesten til 31.12.2006. Denne kortsiktige løsningen, på utsettelse inntil tre år, vil gjelde frem til Forsvaret og Norges idrettsforbund (NIF) har funnet en permanent løsning for hvordan verneplikt for topputøvere skal håndteres i fremtiden.

NIF og Vernepliktsverket vil i samarbeide avgjøre hvem som skal innvilges utsettelse.
I praksis vil dette si at særforbundene mottar søknadene fra utøverne, og prioriterer videre til NIF.
For uttaket til januar 2005, er søknadsfristen fra utøver til bandyforbundet 15.august 2004.

Søknadsskjema - trykk her: Utsettelse førstegangstjenesten


NIKOLAY HAUGER TIL BOLTIC/GÖTA
Stabæk-spilleren Nikolay Evju Hauger (30) spiller for Karlstadklubben BolticGöta fra kommende sesong. Landslagskapteinen (35A) blir Norges femte landslagskandidat som spiller i utlandet kommende sesong. De øvrige er Christer Lystad i Västerås, Thomas Moen i Villa/Lidköping, Christian Waaler i Hammarby og Pål Hanssen i Raketa, Kazan hvor VM finner sted kommende vinter.
Mer om Nikolay Hauger: Fra Daniel Berglund, vf.se