Utfyllende stoff og flere videoer i arkivet: Februar 2008

Intervju med Johanna Pettersson: svt.se

Sverige er storfavoritter: svt.se

Sverige slo Canada: svt.se

Bildet th.: Sveriges målvakt Linda Odén.

VM-finalen for damer ble som forventet et særdeles tøft oppgjør mellom hjemmenasjonen Sverige og de russiske utfordrerne. Den finske dommertrioen derfor måtte ty til mange utvisninger til begge lag for voldsomme tacklinger. Mest gikk det ut over russerne som i andre omgang mistet grepet om kampen med langt færre spillere på banen enn svenskene.
Sverige kom best ut i den TV-overførte VM-finalen på Tunet IP i Borlänge. Allerede etter to minutters spill sørget toppscoreren Johanna Pettersson for 1-0 til Sverige. Seks minutter senere utlignet Olga Nizovtseva til 1-1. Med to svenske utvisninger samtidig kom Russland mer og mer inn i matchen ut over i omgangen, men russerinnene maktet ikke å omsette en straffe og flere cornere til mål. Derimot skulle det bli velkjente Emma Kronberg som i stedet økte Sveriges ledelse til 2-1 i det 38.spilleminutt. "Målsprutaren" Johanna Pettersson stod nær sagt selvfølgelig for assisten og Sverige kunne gå til pause med 2-1 ledelse.

I andre omgang fikk russerne for mange utvisninger samtidig. I det 79.spilleminutt økte Sverige sin ledelse til 3-1 ved Anna Jepson. Seks minutter senere scoret Johanna Pettersson på en corner og kampen var i prinsippet avgjort, selv om samme Johanna Pettersson økte til 5-1 minuttet senere. Rett før kampslutt reduserte Russland til 5-2 ved Galina Mikhailova.

DAME-VM: SVERIGE HAR VUNNET SAMTLIGE TRE GULL
Sverige har vunnet gull i samtlige bandy-VM for damer. Det første i Lappeenranta i Finland i 2004, deretter i Minneapolis, USA i 2006 og i Budapest, Ungarn i 2007.
Ifjor møtte også svenskene Russland i VM-finalen. Det ble en tøff og nervepirrende kamp på Varosliget Ice Arena, hvor Sverige til slutt vant 3-2. Grunnspillkampen mellom bandygigantene endte 3-3.
Emma Kronberg var den store stjernen ifjor, men har i år slitt med skader helt inntil VM. Emma Kronberg har så langt scoret 7 mål i VM-turneringen, men den store stjernen på Sverige har vært veteranen Johanna Pettersson med imponerende 17 mål så langt.
Sverige har et jevnere besatt lag enn Russland og vi nevner også Mikaela Hasselgren som er bokført med 10 VM-mål. Det samme som den russiske storscoreren Tatiana Talalenko. Russiske Elena Rybakova har også gjort det bra med 6 fulltreffere så langt.
Sverige er nok favoritt på hjemmebane. Grunnspillkampen i årets VM endte 6-0 til de blå-gule, men som det heter; finale er finale!
Bildet: Johanna Pettersson

VM-finalen direkte på TV
SVT 24 kl 13.55 Bandy: VM-final damer
Direktsändning från VM-finalen i bandy för damer. Matchen spelas på Tunets IP i Borlänge. Kommentatorer: Chris Härenstam och Hans Elis Johansson.

TV-innslag fra VM her:

DAME-VM: FINLAND TOK BRONSE; NORGE NR. 4
Du kan følge dame-VM live her: VM-damer

Bildet: VM-laget 2008, foto: Ola Risnes.

BRONSEKAMPEN: Norge-Finland, 3(2)-5(3):
Finland var klart best den første halvtimen og ledet 3-0 før Norge kom igang i kampen om VM-bronsen på Tunet IP i Borlänge lørdag formiddag. Etterhvert begynte imidlertid angrepsspillet til de norske jentene å fungere og oppmuntringen kom på straffemålet til Helle Lillejord i det 37.spilleminutt som rett før pause også satte inn en corner.
Kampen var nå helt åpen og 11 minutter ut i andre omgang utlignet Norge til 3-3 ved nok et mål av Helle Lillejord etter pasning fra klubbvenninnen Hanne Teigstad. Playmakeren Miska Suves besørget Finlands ledelse til 4-3 på en cornerretur åtte minutter senere. Norge skapte allikevel en del og hadde sine sjanser ut hele matchen. Angrepsmessig var Norge kanskje på sitt beste i denne bronsekampen, men det skulle bli Finland som fastsatte sluttresultatet til 5-3 på en corner i den 69.spilleminutt ved Pirjo Ahonen.

Norge-Finland, 1-4:
Finland ble som mange fryktet et hakk for store. Norge tapte 1-4 i den femte grunnspillkampen i årets VM etter at finnene hadde ledet 3-0 ved pause. Miska Suves i storform scoret selv et av Finlands mål og hadde assist på to andre. Angrepsspillet til Finland virker konstruktivt, mens Norge preges for mye av tilfeldigheter og fortsatt inneffektivitet. Det norske målet ble omsatt på en corner i det 56.spilleminutt av Hanne Garnås Nicolaisen.
Norge møter tittelforsvarer Sverige kl 1800 ikveld, men nå handler det meste om at Finland slår Canada kl 2000 ikveld. Da er nemlig Norge klar for bronsefinale.

Norge-Russland, 0-2:
"Ett tappert stridande Norge förlorade med 2-0 i den sista matchen för dagen mot Ryssland",
var overskriften på vertsnasjonens VM-sider.

Tydeligvis klar fremgang for Norge, som ifjor tapte hele 7-1 for Russland i Budapest. Cornerstatistikken, 11-5 til fordel for Russland, sier litt om "ball-position", dog også at utnyttelsesprosenten på hjørneslag fortsatt er lik null i Norges kamper. Illustrerende også at den norske målvakten Rikke Busk Witzøe, som reddet en russisk straffe, var både Norges og banens beste spiller.
Det skulle igjen være velkjente Tatiana Talalenko som i det 15.spilleminutt besørget 1-0 til Russland, noe som også ble pauseresultatet. Russerne sjokkåpnet i andre omgang og allerede etter 1 minutt scoret Natalia Shanskaya russernes andre og siste mål i VM-kampen.
Norge har så langt i VM-turneringen fremvist et trygt defensivt spill, hvor vår nye libero, Linn Therese Jovik, ruver som dirigenten i forsvaret. De defensive oppstillingene på frislag og cornere virker også solide så langt. Ser man bort fra kampen mot Ungarn (7-0), har Norge scoret 2 mål og sluppet inn 3. Det som tydeligvis må skjerpes er uttellingene på dødball og effektiviteten foran kassa, men mot Finland idag kl 1200 dreier det meste seg om å stoppe Miska Suves. Den tidligere AIK-spilleren og SM-vinneren er tilbake i det finske landslaget etter barnefødsel. Hittil i VM-turneringen har sympatiske Miska scoret 11 mål, hvorav 7 spillemål, 3 på corner og 1 på frislag. Her ligger nøkkelen Norge!

Norge-Canada, 1-1 (3-2 strf.):
Det ble som ventet et jevnt oppgjør mellom Norge og Canada i VM-grunnspillet torsdag formiddag. Kampen endte 1-1 etter scoring på en keeperretur av Caley Miskimmin i det 21. spilleminutt og et norsk cornermål i det 47. minutt av Helle Lillejord. Cornertreff for Norge på "hørna" nummer 21 i rekken?!
I følge landslagsledelsen kunne like gjerne damenes tredje VM-kamp ha sluttet 3-3, slik fjorårets bronsekamp i VM endte, men hvor Norge trakk det lengste strået etter 2-0 på straffer på Varosliget Ice Arena i Budapest.
Begge lag produserte mange sjanser i den sterke vinden idag, men to gode keepere og brukbart defensivt spill fra både Norge og Canada, samt fortsatt manglende effektivitet foran kassa, gjorde sitt til at det nok en gang måtte tas straffer etter ordinær spilletid.
Resultatet av straffene teller kun ved plasseringslikhet i grunnspillet. Norge vant til slutt straffene 3-2 etter scoringer av Hanne Teigstad, Helle Lillejord og Hanne Garnås Nicolaisen.
I kveld venter Russland kl 2000 og imorgen kl 1200 den viktige kampen mot Finland.

Skjerpings på dødball Norge
Norge-USA, 1-0:
Norge hadde 11 cornere mot USA uten å score, men vant allikevel kampen 1-0 på spillemål av Vilde Nes Stokke. Norge hadde ballen mest og presset mot det amerikanske målet var stort, men inneffektiviteten foran kassa var påtagelig. Savnet etter skyttere, som fjorårets lagkaptein og dødballspesialisten Lene Skrettingland, var tydelig til stede.

Norge - Ungarn, 7-0:
Christine Røde Brenne sørget for 1-0 allerede etter et minutt i første omgang mot Ungarn etter pasning fra Hanne Garnås Nicolaisen. VM-kampen endte greit 7-0 til Norge, men også her brant Norge seks cornere og en straffe selv om returen gikk i mål.
Canada har få, men gode skyttere. Ikke minst Andrea Ferguson er farlig. Dersom Norge ikke skjerper dødballene kan dette bety forskjellen på seier eller tap mot Canada.

Norge,- se opp for Canada
Den store overraskelsen i fjorårets VM i Budapest var Canada som spilte uavgjort mot Norge i bronsekampen, men tapte på straffer. Samtlige spillere på Canada kom fra ringett-miljøet. Et spill som foregår på ishockeybane, men krever betydelig mer bevegelse på skøyter enn ishockey. Canadaspillerne var derfor også meget gode på skøyter og hadde god teknikk med kølle og ball, dog manglet naturlig nok skuddferdighetene for de fleste unnatt cornereksperten Andrea Ferguson. Til tross for manglende 11ér erfaring spilte de taktisk bra og holdt formasjonene både offensivt og defensivt imponerende godt.
Canada-damene er faktisk et nytt bevis på betydningen av individuelle skøyteferdigheter i bandy, hvor ellers begrenset 11er-erfaring tydeligvis slår mindre ut!

Damene forberedt seg gjennom gutteserien
Damelandslagstroppen har gjennom sesongen spilt i kvalikpuljen for gutter. Dette har gitt en betydelig økning i det totale antall kamper med 11ér bandy for landslagskandidatene som til daglig spiller i kombinasjonsserien rink/7ér bandy for damelag.
Mer om VM-lagets forberedelser finner du her: damebandy.blogg.no

VM-troppen 2008 finner du her: arkiv/januar 2008
NB! Maria Skavhaug, Stabæk, har erstattet fjorårets kaptein og cornerspesialist Lene Skrettingland, Skeid som studerer til lege i Ungarn.

VM´2007 Budapest finner du her: arkiv/februar 2007

VM´2006 Minneapolis finner du her: arkiv/februar 2006

VM´2004 Lappeenranta finner du her: arkiv/februar 2004

DAME-VM I BANDY SPILLES I DALARNE
VM i bandy for damer spilles i uke 7-2008 i Dalarne med Borlänge som hovedsted.
Øvrige kampsteder er Falun og Grängesberg. Dette blir damenes fjerde VM siden det første på 11ér i 2004 i Lappenranta i Finland, hvor Norge endte på fjerdeplass foran USA, men bak Finland (3), Russland (2) og Sverige(1).
Det ble imidlertid spilt VM for damer i rinkbandy helt fra 1987-1998, dvs i 1987 ble det benevnt EM og det første ble arrangert i Lørenhallen i Oslo. Deretter EM i 1989 i Örebro.
I 1991 ble EM arrangert i Asia(?), dvs Tomsk i Russland. I 1994 fikk mesterskapet VM-status og ble arrangert i Nijmegen i Holland, nå også for herreklassen samtidig. I 1996 gikk rink-VM av stabelen i Östersund og i 1998 igjen i Nijmegen. Arrangementsmessig kanskje det beste rink-VM herrer og damer noensinne.
Det ble gjort visse fremstøt for et rink-VM både i 2002 og 2003, men av ulike årsaker strandet forsøkene både i Murmansk, Irkutsk og Uralsk (Kazakhstan).
I 2006 ble damenes andre VM i bandy arrangert i Roseville, Minneapolis i USA, hvor Norge erobret bronse. De norske jentene gjentok bedriften i fjorårets VM i Budapest, Ungarn.

FIB har besluttet at fremtidige VM for damer skal arrangeres hvert annet år. Det ligger også innbakt i beslutningen et fremtidig U17 VM for jenter i årene mellom dame-VM.
Norge står i FIBs langtidsplan som en mulig arrangør av VM for damer i 2010, men før dette blir en realitet skal en rekke brikker falle på plass, ikke minst de økonomiske.

FØRSTE NORDISKE TURNERING FOR U18 JENTER

Norge har i drøyt 10 år hatt regelmessig landskamps- utveksling på jentesiden med Sverige. De uoffisielle landkampene har stort sett alltid endt med store seire til den svenske stornasjonen i bandy, men har allikevel hatt sin verdi for å støtte opp under interessen for jentebandy både nasjonalt og internasjonalt.
De senere årene har også Finland hatt et visst utbytte med svenskene på jentenivå. Det lå derfor i kortene at det i år for første gang skulle arrangeres en uoffisiell nordisk turnering i "flickbandy" mellom Finland, Norge og Sverige.
Den historiske turneringen for nordiske jentelandslag i bandy (11ér) finner sted i Grängesberg i Sverige torsdag 14.- fredag 15.februar. Det nordiske samarbeidet avsluttes med å overvære VM-finalen for damer som spilles i Borlänge lørdag.

Bildet over: U18 2008

Spilleprogram (matchtid 2x30min):
Tor 14/2 kl. 14.00: Sverige - Norge, 8-0
Tor 14/2 kl. 16.00: Sverige - Finland, 7-2
Tor 14/2 kl. 18.00: Norge - Finland, 2-7
Norske mål: Linn Voldstad(4.min.), Maria Hilde(50.min.)

Fre 15/2 kl. 11.00: Norge - Sverige, 0-8
Fre 15/2 kl. 13.00: Norge - Finland, 0-2
Fre 15/2 kl. 15.00: Finland - Sverige, 0-5

Bildet th.: U18 2007, foto: Dag Moen

UTTAK U18-TROPPEN TIL NORGE
Norges Bandyforbund (NBF) har tatt ut følgende tropp til den uoffisielle U18-turneringen for jentelandslag som finner sted i Grängesberg i Sverige i tiden 14.-15.februar 2008:

Anine Ellefsen, Høvik, Lisell Holth, Mjøndalen, Linn Voldstad, Ready, Nora Schjoldager, Ready, Tora Haug, Ready, Mariken Brecheisen, Røa, Thea Westby, Røa, Kristiane Hagen, Solberg, Marianne Thorkildsen, Solberg, Ruth Eline Borge, Solberg, Siri Anne Stette, Stabæk, Maria Rose, Stabæk, Katja Kolle Giljarhus, Stabæk, Edda Thorsrud, Ullevål,
Maria Hilde, Øvrevoll/Hosle og Hanne L´Orsa (målv.), Øvrevoll/Hosle.