Home





Norconsult
KUNSTIS













Adresser Generalterminplan Seriene Klubbservice Utdanning Års- og Styremøter Statistikk Linker Arkiv Utvikling Anlegg

Arkiv

Mai 2004

HØSTENS BANDYCUPER I SKIEN
To helger i november, 6.-7. og 13.-14, arrangerer Skien BK cupspill på kunstisbanen. Turneringene omfatter klassene mini-og lillegutt/jente, smågutt og A-lag fra 1.-3.divisjon.
Påmeldingsskjema finner du på nettet: Påmeldingsskjema
Vi anbefaler også klubbens hjemmesider: Skien BK
MARASHIN TIL SARPSBORG
Kilde: Tor Viskum - Sarpsborg Arbeiderblad

Kazakhstaneren Andrej Marashin (37) signerte denne uka en avtale med Sarpsborg Bandyklubb som gjør ham til spillende trener kommende sesong.
Han skulle spilt for SBK forrige sesong også. Men hans gamle russiske klubb, Mayak,
satte seg på bakbeina. Selv om de ikke hadde kontrakt med spilleren, krevde de overgangspenger. I Russland har klubbene eierforhold til spillerne 36 måneder etter at kontrakt er utgått. Uten pengene nektet de å frigi spillerlisensen hans.
Andrej Marashin fullførte fjorårssesongen i Russland i stedet for å spille for SBK.
Nå er imidlertid storspilleren definitivt klar for Sarpsborg Bandyklubb. Mandag signerte han avtalen som binder ham til klubben som spillende trener. Og Andrej Marashin blir en kjærkommen forsterkning i SBK-troppen. Kazakhstaneren er en god allround-spiller med godt blikk og farlige avslutninger. Han er god på skøyter og i stand til å gå med ballen fra egen 16-meter, over hele banen og score. Han har mange landskamper for Kazakhstan, landslaget han også spilte for sist vinter.

- Vi har fått en kvalitetsspiller. Og vi har stor tro på ham som trener. Marashin har høy idrettsutdannelse fra Russland, forteller nyvalgt leder i SBK, Tore Ekran.

Bildet th: Andrej Marashin
NYTT SERIEOPPSETT TIL HØRING
Umiddelbart etter vedtaket på Årsmøtet om utvidelse av eliteserien til 8 lag, delte seriekomiteen ut nytt høringsforslag som også ble distribuert samtlige klubber og oppmenn dagen derpå. Det opprinnelige serieoppsettet ble sendt ut 3.april med høringsfrist til 15.mai. Den nye høringsfristen er nå 18.juni.
Ros til seriekomiteen!
OSLO OG AKERSHUS BANDYREGION DANNET
Etter en lengre prosess er nå bandykretsene Akershus og Oslo slått sammen til "Oslo og Akershus Bandyregion". Den formelle sammenslåingen skjedde på det første regionstinget i Idrettens Hus på Ekeberg den 2.juni 2004. Leder av den nye regionen ble tidligere leder av Oslo Bandykrets, Rolf Erik Heftye fra Ready. Foruten valgene ble det vedtatt en ny lov for stor-regionen som omfatter tilsammen 90 klubber, av totalt 220 bandy-, innebandy- og hockeyklubber i Norge.
Oslo og Akershus har tilsammen 17 bandyklubber, hvorav sist vinter 161 lag. Akershus har overlatt arrangementet av de to yngste seriene til klubbene. Derfor er ikke 94- og 95-klassen medregnet i tallet på 161 lag.

Oslo Bandykrets ble stiftet 15. mai 1922 under navnet Kristiania Ishockeykreds (1924 navnendr. til Oslo), forandret 20. november 1929 til Oslo Bandykrets, etter at "Norges Ishockeyforbund" (bandy) skiftet navn til Norges Bandyforbund.
Akershus Bandykrets ble stiftet 15. november 1929 og hadde en viss periode navnet
Asker & Bærum Bandykrets.

VALGENE
Leder: Rolf Erik Heftye, Ready
Nestleder: Øivind Hølmo, Strømmen IBK
Varamedlem: Ivar Nordberg, Holmlia SK

Styremedlemmer:
Akershus Bandy: Leif Hole, Stabæk IF
Oslo Bandy: Svein-Erik Hammerstad, Ullern IF
Oslo og Akershus Innebandy:
Carl-Otto Evensen, Fagerstrand IF
Odd H. Arntzen, Bækkelaget SK
Oslo Hockey: Jaswinder Singh, Kringsjå HK
VI OPPSUMMERER SESONGEN 2003/04.
Redaksjonen ønsker i denne spalten å se litt tilbake på årets bandysesong. Vi anbefaler i denne sammenhengen våre arkiv-sider, men vil allikevel på forsiden trekke frem noen vesentlige felter innenfor utviklingen av norsk bandy.
Vi har sett på landslagsvirksomheten, utdanningsvirksomheten, konkurransevirksomheten, Visjons- og strategiutvalgets arbeide, det nye Asker-prosjektet og informasjons- og media-arbeidet:



Informasjon- og media

Forbundet prioriterer fortsatt internett som den viktigste informasjonskanalen. Fra 9.august til 30.mars er det registrert ca 149.000 unike treff (ikke sidetreff) på bandy, hvilket bekrefter behovet. Høyeste antall var 3330 treff den 4.februar, noe som klart skyldtes web.-overføringen av VM-kampen mellom Norge og Kazakhstan.
Bildet tv: Jan Fredrik Løland scorer mot Kazakhstan.

Forbundet velger fortsatt å "skynde seg langsomt" i utviklingen av nettsidene. Viktig å skape troverdighet hos leserne med relevant og korrekt informasjon, selv om førstesiden noen ganger krydres med populærstoff.
Nettsidene inneholder også linker til våre klubber og kretser, samt utenlandske forbund og andre interessante web-adresser, herunder nettsider knyttet opp mot internasjonale bandyarrangementer.
Statistikken skal ajourføres denne våren. Reglementene skal også legges ut i sin helhet. Til tider sliter man med ajourføring av resultater og tabeller, noe som rett og slett skyldes underbemanning og prioritering av den operative konkurransevirksomheten.
I tillegg til internett går mye informasjon ut pr. mail. Det er bygget opp mailgrupper, slik at nødvendig informasjon kan nå rett tillittsmann- og kvinne til rett tid.
I sesongen sendes det ukentlig eller mer pressemeldinger til riksmedia og lokalmedia, herunder NRK tekst-TV og NTB. Ofte med henvisning til nettsidene om utfyllende stoff.
NTB har sogar skriftlig berømmet forbundet for sin presseservice.
Forbundet er kun delvis fornøyd med avisenes dekning av eliteserien. Lokalavisene skriver, men spesielt regionsavisen Aftenposten Aften har vært skuffende til tross for tett oppfølging fra forbundet. Brev er sendt til to sjefsredaktører i samarbeide med Ishockeyforbundet, og det har vært avholdt eget møte med redaksjonen i Aften Aften uten nevneverdige resultater. Dessuten sliter vi med å få synliggjort bredde- og ungdomsbandyen i denne for bandysporten viktige avisen som burde lært av Budstikka´s nysatsning på "UNG sport".
I følge publisitetsrapporten til "Observer" ligger klipplisten til bandy- og innebandystoff for februar 2004 med et registrert leserpotensiale på 5,7 millioner mot normalt det halve i sesongen. Bandyinnslag i VG og Dagbladet for mars vil trolig slå ut i samme store leserpotensiale.
Denne sesongen ble igjen NM-finalen vist på TV. Forbundet er prinsippielt imot å betale produksjonskostander for en slik finalesending, men av hensyn til idretten og den fastlåste økonomiske situasjonen i NRK, valgte forbundsstyret å "sponse" sending av både bandy- og innebandyfinalene. NRK-statistikk meldte at et snitt på 220000 seere over 12 år så bandyfinalen på TV søndag 7.mars. Dette betyr 5.9% av Norges befolkning 12 år og eldre, samt 41.5 % av alle norske TV-seere innenfor samme tidsrom.
1.omgang av bandyfinalen lå på 244000 seere og andre omgang på 196000. Til sammenligning hadde tippekampen på NRK1 lørdag 27.mars et snitt på 190000 TV-seere.

Forbundets tilrettelegging og serving av media er ikke proposjonalt med antall spaltemillimeter bandystoff på print. Tabloidpressen er spesielt vanskelig å få på banen. Derfor er det viktig at både klubber og kretser oppnevner egne mediakontakter og skaper trykk fra underskogen av lokalmedia. Dette vil bidra til å synligjøre vår fantastiske sport, etterhvert også i de tabloidiserte mediautgavene.


ASKER-PROSJEKTET

Årsmøte 2003 vedtok å sette fokus på å etablere bandyaktiviteter på Risenga kunstisbane i Asker. Viktig for bandysporten å danne nye klubber/bandyavdelinger der hvor det finnes kunstisbaner, men fravær av bandyspill.

Gjennom friske prosjektmidler fra departementet/NIF, og støtte fra Akershus bandykrets, ble Stabæk-mannen Erik Strømme høsten 2003 ansatt i forbundet som prosjektleder i halv stilling. Målsetting for hans arbeide var å opprette en aktiv bandyklubb i Asker, helst som en avdeling i et etablert fleridrettslag. Iverksetting av en ukentlig bandyskole på Risenga kunstisbane (bildet tv), ble således et viktig element i første fase. I neste fase skulle man etablere aldersbestemte bandylag i den lokale Akershusserien.
Erik Strømme(bildet th) fikk på kort tid styret i Norges største fler-idrettslag, Asker Skiklubb, med på idéen. Spesielt fotballavdelingen ønsker prosjektet velkommen som en vinteraktivitet. Phillip Russel Hayes ble før Jul administrativt ansvarlig for "bandygruppen"
i Asker Skiklubb. En entusiastisk klubbformann Svein Granerud sørget for istid på Risenga onsdager og fredager. Invitasjon til bandyskolen ble trykket i 1500 eks. og delt ut på 10 barneskoler for potensielle spillere født 1993-96. Fotballavdelingen sendte ut info via egne kanaler.
Bandyskolen startet onsdag 14.januar. Det møtte 70 barn som fikk instruksjon av 6 instruktører. Siste bandyskoledag var onsdag 10.mars. Ut over vinteren falt noen av de eldste barna fra, men for aldergruppen 1995-96 var det hele tiden godt oppmøte.
Bandyskolen på Risenga fortsetter neste sesong, men da med oppstart i oktober/november. Petter Svarliaunet blir sportslig leder og skal sørge for at flere yngre lag deltar i den lokale kretserien. Asker Skiklubb vil bruke enda en sesong på å bestemme seg om de i fremtiden skal satse på bandy på lik linje med de andre idrettene i klubben. I følge klubbformann Svein Granerud ser imidlertid situasjonen pr idag positiv ut. Bandyseksjonen akter å følge opp Asker også for kommende sesong, fortsatt med Erik Strømme som ansatt prosjektleder.


VISJON- OG STRATEGIUTVALGET

Bandyseksjonen har følt et sterkt behov for å utarbeide en strategiplan for norsk bandy. Ikke en tung og tettskrevet skrivebordsplan, de finnes det nok av i norsk idrett, men en tydelig og enkel strategiplan med forankring hos alle våre organisasjonsledd.
Betydningen av at bandy-folket trekker "lasset" sammen, og i samme retning, er uvurderlig for den videre utviklingen av norsk bandy.

Bandyseksjonen ønsket i strategiprosessen delaktighet og påvirkning fra krets- og klubbledelse ned til yngste minijentelag. Det ble derfor i første fase oppnevnt en bredt sammensatt ressursgruppe bestående av 22 personer med ulike roller og ansvar i bandy-Norge.
Under profesjonell ledelse av Thore H. Steinrem ble det gjennomført fire effektive arbeidsmøter i perioden 22.september til 20.oktober. En kjernegruppe bestående av Tore Staubo (bildet), Thore H. Steinrem, Dag Holmen-Jensen og Tor Audun Sørensen tok deretter redigeringsjobben som ble avsluttet rett etter nyttår. Den 19. januar ble utkastet sendt til høring i klubber og kretser med høringsfrist den 25.mars. Bandyseksjonen har som plan denne våren å utarbeide en enkel, men tydelig, dessuten lay-out messig fengende folder som kan bidra til å samle norske bandy til felles kraftanstrengelser mot felles mål!

Les her utkastet til norsk bandys visjon de nærmeste årene, strategier for å nå målene og om hvordan målene skal nås i praksis:VISJONEN "Best på Ungdom"


NOE Å TENKE PÅ
Fritt gjengitt fra Ingebrigt Steen Jensen´s bok Ona fyr:
En visjon skal stå i panna på hver enkelt medarbeider.
Store, hårete mål må skapes og eies av mange.
Å bygge en sterk stammekultur der mennesker drar lasset sammen,
krever først og fremst glede.
Vi har ikke bruk for folk med idéer. Vi har bruk for folk med nok
forpliktende arbeidslyst til å gjennomføre dem.

Fra Nils Arne Eggen (i boka Ona fyr):
Går du på banen for å være god sjøl, da é det ein som blir god. Går du på banen for å spæll annerann god, da é det ti som blir god.
Skap prestasjonsgrupper der folk med komplementære ferdigheter samhandler til fellesskapets beste.


KONKURRANSEVIRKSOMHETEN

Konkurransevirksomheten representerer selve kjernen i klubber, kretser og forbundets drift. Bandyseksjonen og kretsene har vært ansvarlig for drøyt 1700 obligatoriske kamper denne sesongen mot ca 1625 forrige sesong.
I tillegg kommer et betydelig antall klubbkamper, turneringsspill og privatkamper. Det totale antall bandykamper i Norge ligger denne sesongen et sted mellom 2700-3000.
Volumøkningen skyldes; en komplett eliteserie, samt flere lag i old-boys-, junior-og smågutteklassen. Kretslagsturneringene for aldersbestemte lag ble utvidet. Nye klubbturneringer som Røa SUBARU Cup, Strømsgodset I.C. Cup og Drammen Bandy Juniorcup så dagens lys. De tradisjonelle skolekampene for barneskolene opprettholder populartiteten, men har fortsatt et større potensiale.
På forbundsplan ble det arrangert 506 kamper mot 442 sist sesong. Kun to old boys kamper ble ikke avviklet. 96 kamper ble omberammet, hvilket utgjør 19% av totalen. For tre år siden utgjorde antall omberammede kamper nærmere 40% av det totale kampantallet på forbundsplan. Bedringen kan skyldes flere forhold; en rimelig god vinter, bedre baneforhold på naturis som kunstis, gjennomgående seriesystemer, samt klare rutiner, prosedyrer og retningslinjer fra seriekomiteen og seriesekretær, som til tross for flere kamper har fått redusert sin stilling for bandyseksjonen fra 80% til 60%.
Det møtte dommere til samtlige 506 forbundskamper, dvs i en old boys kamp trakk en spiller på seg dommertrøya. Siste serierunde i elite ble forsøksvis avviklet med kun to dommere, en kamp i 1.div med en dommer grunnet trafikkulykke og tre kamper i 3.divisjon med en dommer. Noen få kamper i gutteklassen ble også dømt med en dommer. Tilnærmet 100% dommerdekning skyldes i første rekke stor innsats av mange i dommerstanden, samt at forfallssekretær Øistein Rune Eriksen har gjort en formidabel og tidkrevende innsats.
Finaleuken på Hauger kunstisbane med 20-års jubilanten Hauger BK som teknisk arrangør var en meget positiv opplevelse. Entusiasmen rådet blandt klubbens 48 funksjonærer og de baneansatte, enten det var å legge tilrette for spillere, dommere og 195 tilskuere på guttefinalen, 300 på småguttefinalen, 85 på damefinalen eller 1380 på herrefinalen. Hyggelig også at den TV-sendte finalen oppnådde et snitt på 220000 seere.

Øverst tv: Norgesmester Magnus Nedberg, Mjøndalen. Ny regel: 15.spiller i elite skal være junior.
Midten th: "Lynkøllene" fra Røa tok både gull og bronse i presisjefylte Ready-cup.
Midten tv: Seriesekretær Bjørn-Erik Thorp(th) og old-boys forkjemper Christian Falsen, Stabæk.
Nederst th: TV-sendt finale også i år som ifjor(bildet fra 2003).



UTDANNINGSVIRKSOMHETEN

Faglig kompetanse styrker klubbene,- ingen tvil om det. Bandyseksjonen har også definert "øke kompetansen i alle ledd" som et av de viktigste strategiske målene i årene fremover. Årets sesong har dessuten vist at klubbene virkelig benytter seg av de ulike kurstilbudene fra forbundet. Mer enn 450 hoder på kurs fordelt på drøyt 30 aktive klubber er virkelig bra,- utvilsomt den høyeste kursdeltakelsen i norsk bandy på minst 25 år,- kanskje også blandt de prosentvis høyeste tallene innen Norges Idrettsforbund. Og det uten hjelp av det omdiskuterte Idrettens Studieforbund(?).
Klubbseminarene (bildet over tv), hvorav det siste ble avsluttet med 28 norske deltakere under VM i Sverige, var en ubetinget suksess som initiativtaker Tore Staubo kan si seg meget godt fornøyd med. Stort volum har det også vært på klubbdommerkursene, noe som kan tyde på at interessen for dommergjerningen er økende. Den stegvise oppfølgingen mot dommeraspiranter og kretsdommere har også vært meget tilfredsstillende utført. Her kommer vi ikke utenom å nevne Lars Stian Nygaard som har vært ansvarlig for dommerutdanningen i forbundet. Slipekursene har også vært populære. Her er det tydeligvis mye å hente av absolutt nødvendig kunnskap. Keeperskolene har, etter noen populære år, ikke slått til denne sesongen. Her trengs muligens bedre markedsføring av et kvalitativt godt tilbud. Videre er det kanskje igjen på tide med et trener 1-kurs (B-kurs) i bandy.


Bildet th: Nyutdannet kretsdommer Lasse Holm(tv), Sarpsborg sammen med FIB-dommer og dommerinstruktør Lars Stian Nygaard fra Skeid.
Bildet under th: Eivind Raaen Thorne, dyktig spiller på Øvrevoll/Hosle, også med en fremtid som forbundsdommer.


KURS OG SEMINARDELTAKELSE( pr 23.3.04)
2 Klubbseminarer: Tilsammen 116 deltakere
1 Internasjonalt ungdomstrenerseminar: 28 deltakere
1 Ungdomstrenerseminar: 13 deltakere
1 Barne- og ungdomstrenerkurs:16 deltakere
2 Dommeraspirantkurs: Tilsammen 24 deltakere
1 Kretsdommerkurs: 9 deltakere
1 Elitedommerkurs i Sverige: 1 deltaker
5 Klubbdommerkurs: Tilsammen 113 deltakere
2 11ér bandy kurs: Tilsammen 29 deltakere
7 Slipekurs: 84 deltakere
1 Matriellseminar: 19 deltakere fra klubbene
TOTALT: 452 deltakere
I tillegg har forbundsdommerne gjennomført sitt årlige fagseminar med 15 deltakere, og på sommerbandyskolen i Vikingskipet ble det forelest om dommergjerningen for 130 ungdommer.


LANDSLAGSVIRKSOMHETEN

Landslagene har tilsammen spilt 26 offisielle kamper. Dette er trolig rekord i norsk sammenheng. Riktignok var noen av kampene i Russian Government Cup før Jul mot B-landslag, men allikevel tellende i den tradisjonsrike turneringen som har vært spilt 2.hvert år siden 1972.

Nytt av året var RG-Cup og A-VM i samme sesong. I tillegg tidenes første VM for kvinner i bandy som ble arrangert til terningskast seks i Lappeenranta. Hyggelig også at nykomlingen Estland deltok i U19 VM i Varkhaus/Mikkeli.
Det norske A-landslaget var kun millimetere fra tidenes bandysensasjon under årets VM i Sverige. Norge ledet overraskende 6-5 mot "søta bror" til Magnus Muhren 4 minutter før slutt utlignet på en corner. I stedet for direktesendt semifinale mot Sverige, og innskrivning i historiebøkene, var Norge ute av VM.
Vi kan i denne sammenhengen ikke unngå å nevne våre utenlandsproffer og A-landslagsspillere; Pål Hanssen og Christer Lystad som første normenn i russisk proffidrett, da i henholdsvis Raketa-Kazan og Zorki-Moskva, Christian Waaler i Hammarby og Thomas Moen i Villa-Lidköping.
På landslagssiden også full honnør til de ulike lagledelsene som på ideelt grunnlag organiserer en rekke samlinger og uttakskamper, U17-prosjektet, samt er pådrivere i kretslagsturneringene, før deltakelse i de internasjonale mesterskapene.
"UKJENTE" LISENSER
Forbundet ber klubbene og lagene sjekke om noen på nedenstående liste kan være bandy- eller innebandyspillere og fra hvilken klubb. Dette er ikke påført lisensblanketten/ innbetalingen. Viktig mht til pågående "folketelling" at dette blir riktig.
Trykk her: "ukjente lisenser"
VEKTTRENING I HAMMARBY
Bandycometen Stefan Erixon i Hammarby vektlegger løfting av jern.
Les mer:Hammarbybandy.se
BANDY ET STORT SKRITT NÆRMERE OL
Gledelig brev fra FIB-president Albert Pomorzev til alle bandynasjoner

"Dear bandy friends,

It is a great pleasure to inform You that the Executive Board of International Olympic Committee (IOC) at its Meetings held in Lausanne, Switzerland during May 18-19, 2004 has taken a decision to grant to FIB a full recognition. As you know we received in July 2001 a provisional recognition and now we have became a full recognized Olympic Sport.

Let me extend to all of you my sincere congratulations and thank for your kind support rendered in many years efforts to achieve this historic decision.

Yours sincerely,

Albert Pomorzev
FIB president Moscow, 21.05.2004


Bildet: Fra IOC-Kongressen i Moskva 2001 hvor FIB ble "provisional recognized". Th for avtroppende IOC-president Samaranch står FIB-president Pomorzev og tv. FIB-manager Leonid Penchuck.

Les også Arbetarbladet
KRETSTINGENE
Akershus Bandykrets avholder ting tirsdag 4. mai kl 18.30 på Stabekkbanen.
Mer stoff - se under "Linker" og "Akershus Bandykrets".

Oslo Bandykrets - bandyseksjonen avholder ting onsdag 5.mai kl 18.00 på Idrettens Hus Ekeberg.
1. ORDINÆRE REGIONSTING OSLO og AKERSHUS BANDYREGION avholdes onsdag 2. juni kl. 18.00 på Ekeberg.

Buskerud Bandykrets avholder ting mandag 7.juni kl 18.00 på Idrettens Hus i Drammen.

Telemark Bandykrets skulle avholdt ting 19.april, men utsatte til tirsdag 25.mai kl 1900 på Skien Isstadion.
FULLT - SOMMERBANDYSKOLE I VIKINGSKIPET
Hamar: 1. august - 6. august 2004

Stabæk-Bandy og Hamar-Bandy inviterer på nytt til sommerbandyskole i Vikingskipet på Hamar. Det er beregnet ankomst søndag 1. august om ettemiddagen og avreise fredag 6. august etter lunsj. Gutter og jenter i alderen 11 til 16 år er velkomne til skolen.



DET ER TID FOR PÅMELDING
Det er plass til ca 120 stk. Du bør derfor være tidlig ute med din påmelding.
Frist for påmeldingen er innen 1. juni 2004 som sendes til:
Stabekk-Bandy, Ringkroken 23, 1356 Bekkestua.


HVA KOSTER SKOLEN?
Deltageravgiften for de som ønsker " full pakke" er NOK 2750,- som inkluderer selve skolen med 3 daglige måltider, 2 daglige treningsøkter på is i Vikingskipet, øvrig fysisk trening og teori om bl.a dommergjerningen, kosthold, kampforberedelser etc. For de som ikke ønsker overnatting er prisen inkl. lunch NOK 1750,-.
Sjefsinstruktør for skolen er Peter Isaksson. Peter er lærer ved bandygymnasiet i Sandviken og trener for Brobergs A-lag i eliteserien, Sverige.

INNKVARTERING
Overnatting og bespisning skal foregå i miljøet rundt klubbhuset til Hamar IL. Du må ha med deg sovepose og liggeunderlag. Hvis du ønsker kan madrass leies på stedet for 100,-.

PROGRAM OG ØVRIGE OPPLYSNINGER
Ca 15. juni vil deltakerne få tilsendt et informasjonsskriv med alle detaljer om skolen.
Har du allerede nå spørsmål, ta kontakt med:
Stabekk Bandy, Tomas Rosdahl, mobil 47-900 54 430.
E-mail: tomas@stabakbandy.no
Truls Norderhaug, Hamar-Bandy, mobil 47- 906 53 247
E-mail: tnorderhaug@horwathadvokat.no
ARI KALLIONIEMI BYGGER OPP DJURGÅRDEN
Den tradisjonsrike Stockholmsklubben Djurgården vil opp i bandy-allsvenskan.
Den svensk/finske golfproen og meritterede bandytreneren Ari Kallioniemi skal være hovedtrener,- dvs han hjalp også til sist sesong da laget tok steget opp i div 1.

Djurgården er et merkenavn i svensk idrett. Spilles kortene riktig i storklubben, som har mange tungvektere av idretter på sitt program, kan kanskje SM-finalen i OL-året 2010 spilles som et lokal-derby mellom "Bajen" og Djurgården! Les fra vlt.se

Ari Kallioniemi har trent de norske klubbene Ready, Solberg og Ullevål i tillegg til guttelandslaget og U23 landslaget. Han var også en periode hovedtrener på NTG-bandy.
På fotballsiden trente ha også Frigg en sesong.
HAUGER VURDERER BOLTIC
Bolticgöta nyheter
Budstikka
YAMTSOV FORTSETTER SOM TRENER
Les "BUDSTIKKA".

FRIGG FYLLER 100 ÅR
Frigg Oslo Fotballklubb, tidligere Sportsklubben Frigg, fyller 100 år den 17.mai 2004.
Klubben har i jubileumsåret to idretter i sine vedtekter, - fotball og bandy med henholdsvis 45 og 8 lag. Samtlige 7ér lag i bandy, men "Majorstua-klubben" stiller kommende sesong med et småguttelag i NM. Fotballen benytter egen kunstgressbane på Tørtebergfeltet, hvor klubbhuset ligger. A-laget i 2.div har Marienlyst nedenfor NRK, og inntil ifjor Bislett, som hjemmebane. Bandyen holder til på Frogner stadion, hvor det i mange år har vært jobbet for en fullverdig kunstisbane for skøyter og bandy, et arbeide som forhåpentligvis skal lykkes innen få år. Frigg arrangerer der ukentlig bandyskole og sine hjemmekamper.

Bildet th: Tor Røste Fossen, daglig leder i Frigg, viktig støttespiller for re-etablering av bandyen i den tradisjonsrike vestkant-klubben.

SAKSET FRA JUBILEUMSBOKA
Oppstarten
Frigg markerte seg tidlig i bandysporten og var med å starte Hockeyutvalget(bandy) i Norges Fotballforbund i 1913. Frigg var i denne tiden sammen med Ready og Trygg de klart største pådriverne for utvikling av bandysporten i Norge. Anders Melteig fra Frigg ble visepresident i det første bandystyre da Norges Ishockeyforbund(bandy) ble dannet i 1920. Klubben spilte sin første NM-finale i 1917 med tap 21-7 for Ready. Sportslig sett var Frigg best på 20-30-tallet og etter 2. verdenskrig. Sentral spiller på 20-tallet var den senere bandypresidenten Arvid Syrrist med A-landskamper både i fotball og bandy.
I 1945 spilte Frigg den illegale NM-finalen mot Stabæk (0-3) på Kolbotnvannet. Etter krigen deltok Frigg også i den svensk-norske serien sammen med Drafn, Mjøndalen og Stabæk, hvor de møtte vest-svenske lag av nest beste klasse. I 1947 tapte Frigg NM-finalen på Bislet mot Mjøndalen. Levende bilder fra denne kampen er med i jubileumsvideoen til Frigg sammen med NRK-bilder fra dagens bandyskole på Frogner.

Profiler
Markante spillerprofiler både under og etter krigen var tvillingbrødrene Per Angell-Hanssen(4 A) og Pål Angell-Hanssen, brødrene Per og Lars Aarvig, Finn Tøgard (2 A), Finn Lund
(1 A), Cato Rosenberg, Harald Hennum (1 A-landsk. i bandy og storscorer på landslaget i fotball), den gode keeperen Arve Engebretsen som senere representerte Gjøvik på landslaget, samt stjernespillerne Arne Johansen (12 A) og Tore Frisholm (19 A). De to sistnevnte oppnådde begge forbundets Bragdmerke som spillere og deltok på olympia-landslaget i 1952, hvor Thorvald Lindstad, Frigg, ble oppnevnt som olympisk bandydommer. På Dælenengen under de olympiske vinterleker i Oslo tok Norge sin første landskampsseier med 2-1 over Sverige. Landslagets høyreving Arne Johansen regnes fortsatt som en av Norges beste spillere gjennom tidene. Forsvarsklippen Tore Frisholm ble senere landslagssjef med sølv i bandy-VM fra Sovjet i 1965. På dette sølv-laget spilte også Varg-/Frigg-gutten Roy Wangen som i mange år hadde rekord i antall A-landskamper med hele 89 matcher. Det bør også nevnes at Friggspilleren Per Aarvig, på slutten av 50-tallet, ble engasjert som forbundsinstruktør sammen med datidens velkjente Rudolf Bremskau fra Grane senere Mode (Bærum Sp.kl). Per Aarvig var i flere år leder av Friggs junioravdeling som den gang som nå omfattet alle klubbens idretter. Gode A-lags spillere på slutten av 50-tallet var Jann og Kjell Wisløff. De kjente fotballspillerne Åge Solvang og Svein Weltz spilte da også på A-laget i bandy. Vi tar også med at Leif "Juster" Nilsen, Frigg, dømte begge finalene mellom Drafn og Sagene i 1960. Han gjorde også en stor jobb som oppmann for junioravdelingen. Andre markante profiler på begynnelsen av 60-tallet var Dag Lien (8 A) og de senere næringslivstoppene Bjørn Sund (3A), Johnny Johnsen og juniorlandslagsspilleren Erik Bøhler.

Frigg/Varg
I 1954 slo Frigg og Varg seg sammen, hvilket medførte at spesielt junioravdelingen ble styrket. Fra sesongen 1953/54 og til midten på 60-tallet forsvant allikevel stabiliteten rundt A-laget og Frigg ble de senere år nærmest å betegne som et "heiselag" mellom 1. og 2.divisjon.

Johs G. Haug
Fra midten av 50- og første halvdel av 60-tallet var drivkraften i junioravdelingen Johs. G. Haug som senere ble tildelt Gullmerket i Norges Bandyforbund. Vi kan heller ikke unngå å nevne kona Edle, som nærmest holdt "åpen leilighet" for bandyungdommen i Frigg.
I denne perioden ble det fostret mange gode spillere som; Åge og Kåre Haug (2A), Willy og Knut Olsen, Harald Nilsen, Morten Østbye (3A) og Preben Kjelsrud (46A). Vi skal heller ikke glemme bandy- og fotballdommeren Pål Christian Dahl som ble forbundsdommer i bandy i 1964. Pål Chr. Dahl har dømt en rekke internasjonale mesterskap og NM-finaler og er i jubiléumsåret fortsatt aktiv bandydommer på forbunds og kretsplan.

Nedleggelse og ny giv
Frigg la imidlertid ned bandyavdelingen i 1964. Noen få spillere, Dag Lien, Roy Wangen, Bjørn Sund og Johnny Johnsen hadde da allerede gått til Sagene, hvor de ble Norgesmestere i 1966. Resten av spillerne gikk til Ullevål, hvor mange fikk med seg så mye som tre Norgesmesterskap. Friggutten Finn Ericsson fulgte også med og jobber i dag fortsatt aktivt på ledersiden i Ullevål IL-bandy.
Frigg prøvde seg igjen med A-lag og B-lag i de to sesongene 1975-77,
men la deretter ned inntil bandyskole ble startet på Frogner stadion i 1997.
Bildet th: Frigg 91 i årets Røa Cup
IDRETTSLEGENDEN ORVAR BERGMARK DØD
Fra svenskbandy.se

Fotbolls- och bandylegendaren Orvar Bergmark har gått ur tiden.

Bandy-Sverige har sorg. Efter en lång kamp mot en svår sjukdom avled idrottslegendaren Orvar Bergmark på måndagseftermiddagen.
Sin allsvenska bandydebut gjorde har redan som 18-åring i Örebro SK. Blev sedan allsvensk bandyspelare i 18 år framåt med undantag av ett par år i början av 1960-talet då han var fotbollsproffs i Italien. Spelade i sex SM-finaler, med SM-guld 1957, 1958 och 1965. A-landslagsman vid 20 tillfällen. VM-spelare 1957 och 1961. Bergmark var styrelseledamot i Svenska Bandyförbundet mellan åren 1975-87 därtill ordförandeuppdrag i ett flertal kommittéer. Orvar Bergmark var vid sin bortgång 73 år gammal.

Redaksjonen tilføyer at Orvar Bergmark i flere år hadde sete i Det Internasjonale Bandyforbundet gjennom leder av "Rink- og damekomiteen".

Se også Expressen

BREV FRA KJETIL I UNGARN
Hei......

Her i Budapest har det nå startet opp en egen bandyklubb. Den heter Budapest Rangers og er på vei inn i den ungarske idrettsorganisasjonen.
De verver medlemmer som bare det, og nå tror jeg de har ca.20 stk.
De ønsker å spille for en klubb og håper dette kan motivere andre til å starte opp flere bandyklubber. Det skal jobbes med medlemmene som er, og det skal jobbes med yngre spillere og prøve å få igang rekruttering. Om mulig vil man ha igang en bandy-skole som nok kommer til å starte opp når isen ute (varosliget) blir klar en gang i oktober-november.
15.mai skal det holdes en rink-turnering her i Budapest. 5 lag er påmeldt, så det kan bli spennende. Undertegnede skal også spille:

Kan prøve å få sendt deg noen bilder, om du er interessert!

Vennlig hilsen Kjetil
ASTRA ZENECA CUP
15 May 2004 , 8:00-13:00
Budapest, AstraZeneca Ice-Arena

Teams :
P.T.T.E. - Budapest
Budapest Rangers I.
Budapest Rangers II
Matrix Budapest
Törekvés Budapest
AstraZeneca junior team
Budapest Rangers junior team

Redaksjonen tilføyer at AstraZeneca også var hovedsponsor under B-VM i februar.