Home





Norconsult
KUNSTIS













Adresser Generalterminplan Seriene Klubbservice Utdanning Års- og Styremøter Statistikk Linker Arkiv Utvikling Anlegg

Arkiv

September 2008

SLIK GIKK SEMINARET: "BEST PÅ UNGDOM"

Bandyseksjonen arrangerte 16.9 seminar på Ullevål stadion med temaet "Best på Ungdom". Målgruppen var forbunds-, klubb- og kretsledere som befatter seg med aldersbestemt 11ér bandy. Det møtte fire personer fra forbundet og fire fra klubbene;
Frem 31, Ready, Snarøya og Ullern!


KONKLUSJONER DET VAR ENIGHET OM:

- Visjonen for norsk bandy "Best på Ungdom"dreier seg om å legge forholdene til rette
for at flest mulig av de som starter å spille bandy som barn fortsetter i ungdommen.
Ungdommen defineres til aldersbestemt 11ér bandy, dvs gutter og jenter 13-19 år.
Målet er flere juniorspillere(16-19 år) og flere juniorlag og jentelag i seriespill.
Bandyspill for 3.års juniorer byr på utfordringer, men viktig at de som ønsker det
har tilbud på juniorlaget, da ikke alle klubber har rekruttlag.

- For å nå målet om flere juniorlag ligger det en stor utfordring i overgangen mellom 7ér
og 11ér bandy. De unge skifter samme år miljø fra barneskole til ungdomsskole.
Sett overgangen til 11ér og småguttalderen i fokus. Muligens ville det være riktigere sosialt og organisatorisk å etablere 11ér lag siste året på barneskolen!?

- Breddeaspektet ivaretas erfaringsmessig bedre dersom det ikke føres tabeller for siste års 7ér spillere. Det samme ved at man ikke bytter spillere mellom ulike lag i klubben.
Gi 2.lagene et like godt sportslig tilbud som 1.lagene, spesielt viktig i småguttealderen.

- Viktig med et faglig utviklende treningsmiljø. Større fokus på opptrening av skøyte- ferdigheter i spesielt småguttealderen. Viktig med et hyggelig og aksepterende sosialt miljø i laget og klubben. Jenter i bandymiljøet er alltid positivt.

- Flere aldersbestemte 11ér turneringer. Kosa Open er viktig for ungdommen, men sett opp jevnere puljer i smågutteklassen. Det ønskes også jevnere puljer i NM-smågutt.
Viktig med gode kretsserier som i Oslo.

- Det må tenkes bredde i seriespill for klubblagene. Kretslagssatsingen må balanseres mellom bredde og topp, mer spissing på de aldersbestemte landslagene. Kretslag må gjennomføre treningssamlinger,- ikke bare rene uttakssamlinger. Viktig at det absolutt meste av bandyaktivitetene foregår i klubbene, da for omfattende kretslags- og landslagsopplegg erfaringsmessig begrenser klubbsatsingen, noe som oftest går ut over de viktige nest beste spillerne.

- Forbundet kalle inn kretslagstrenere til fagsamlinger. Det må utvikles bedre klubbtrenere til aldersbestemte 11ér lag. Forbundets ungdomstrenerkurs er bra. Forbundet tilbyr klubbesøk med trener. Gode foreldreledere som alltid møter opp er meget viktig.

- Bandyskole viktig for rekruttering. All-idrett i samme klubb positivt, men at unge utøvere driver flere idretter i forskjellige klubbmiljøer kan gjøre samme nytten. Bandy representerer en høyere faglig terskel en fotball og en større utfordring for foreldrene. Spill på lag med fotballen som er bandyens største konkurrent!

VISJONEN TIL ULLERN-bandy: "Bringe verdens fineste vinterlagsport ut til flere!"

SAKER DET VAR DELTE MENINGER OM BETYDNINGEN AV:
Ivaretar NM-smågutt breddeaspektet i klubbene? Behovet for flere kamper i NM-smågutt? B-sluttspill etter vinterferien? Ungdom liker å vinne!

HA´KKE TID
Min oldefar arbeidet 12 timers dag. Også om lørdagen. Altså en arbeidsuke på 72 timer.
Han passet sin store have med lysthus og masse grøntsaker til familiens mat-auke. Han hadde tid til å være kasserer i skytterlauget og tenor og noteskriver i sangforeningen.
Han klippet selv håret på sine seks barn, sålet familiens sko, og hugget hvert år åtte kubikkmeter ved. I ledige stunder fikset han det meste av familiens husgeråd og julegaver til barna i sitt lille verksted.

Min bestefar kunne nøyes med en arbeidstid på 56 timer i uken. Han arvet både hus og have etter oldefar og passet begge deler perfekt. Respekten for den gamle satt i blodet.
I sin fritid var han medlem av det frivillige barnnkorpset, medlem av skytterlauget og baryton i sangforeningen. Men han hadde hverken tid til å være kasserer eller noteskriver, og han klippet heller ikke håret på ungene sine.
Vedhugging var begrenset til en enkelt kubikkmeter, fordi man var gått over til å fyre med kull. Husgeråd og gaver kjøpte man seg til, dvs når det var råd til det.

Min far arbeidet 48 timer om uken. Han var havemann og medlem av skytterlauget, men han hadde hverken tid til sang eller det frivillige brannkorpset.
Hugge ved til eget forbruk var ikke nødvendig, men han fikset huset når det var nødvendig.

Jeg selv er, tradisjonen tro, medlem av det gamle skytterlauget, men kommer dit sjelden. Kolonihagen har jeg gitt opp. Den lønner seg ikke. Og hobbier? Nei, hvordan skal man få tid til det i det stressede samfunn vi lever i idag? Jeg arbeider tross alt 37 timer i uken.

Moralen?: Det er fritiden som stresser deg!

DRAMMEN STRONG
Visste du at Drammen Strong 99 og stiller bandylag til vinteren. Lagleder er Ola Semb.
Lykke til!
Hilsen redaksjonen
KOSTHOLDSSEMINAR
Norges Bandyforbund inviterer til foredrag om idrettsernæring.
Foredragsholder er Christine Helle fra Olympiatoppen.
Sted: Ullevål stadion onsdag 24. september kl 1900.
Varighet drøye 2 timer.
Trenere, medisinsk apparat, ledere og utøvere er hjertelig velkomne til å møte.
Vennligst send e-post til lars.bunaes@nif.idrett.no om at du kommer. Dette for at vi skal kunne stille til rådighet et egnet møtelokale.
KONNERUDBANDYEN VOKSER
Konnerud IL-bandy stiller i år 12 alderslag i kretsseriene for spillere født 1995-2000.
Hele 28 spillere f. 95/96 var nylig på første istrening i Tønsberg ishall. 12 av disse hadde allerede vært på sommerbandyskolen i Vikingskipet i august.
Ikke så merkelig når fjorårets bandyskole på Konnerud, "Reidar´s bandyskole", samlet 50-60 unger på hver kveld. Det er den velkjente veterandommeren Reidar Hyldetoft som har gitt navn til bandyskolen, hvor han selv er instruktør sammen med klubbens sportslige leder Kjell Martin Stenberg m.fl.
"Mr.Konnerud-bandy", Tom Sune Johansen, er som alltid ivrig tilrettelegger på de fleste områder for bandyavdelingen. For nye bandy-foreldre/ledere kommer den nye bandyhåndboken til Konnerud IL, utarbeidet av Kjell Martin Stenberg, godt med.
Klubben skal arrangere både eget klubbdommerkurs og trenerkurs denne høsten i tillegg til egen keeperskole og trenerforum.
Målsettingen for bandyavdelingen er om få år å kunne stille eget guttelag. Viktigst for klubbens fremtid er å få realisert planene om en kombinert kuntis-/kunstgressbane, selv om høytbeliggende Konnerud vanligvis er først ute med naturis i Drammensområdet.

ÅPNING AV IDRETTSSANLEGGENE PÅ SNARØYA
Den 6.september feiret Snarøya Sportsklubb åpningen av idrettsanleggene på nye Hundsund Grendesenter, av noen kalt Fornebo Idrettspark. Naturlig nok ble det på denne tiden av året lagt mye fokus på fotballen som sammen med bandy er de største idrettene i Bærumsklubben. Nå er to kunstgressbaner på plass, den ene blir bandybane om vinteren med kunstis. I tillegg skal både flerbrukshallen og svømmehallen etter planen stå ferdig før året er slutt. Dette gir Snarøya kanskje et av landets beste idrettsparker med tennisklubb, curlinghall, fotballbaner, flerbrukshall (hvor blant annet håndball, innebandy og volleyball kan boltre seg), svømmehall og beachvolleyballbane.
I følge bandyformann Kjell Øiestad tas det sikte på åpning av kunstisbanen 1.november. Les mer her: Budstikka

NY KUNSTISBANE PÅ HAMAR
Formannskapet på Hamar har nylig vedtatt å sende ut den foreslåtte reguleringsplan for Børstad Idrettspark på offentlig høring. Behandlingstiden påregnes å ta ca 2 måneder. I forslaget er det tatt høyde for en kunstisbane som er tenkt bygget etter modell av Marienlyst i Drammen. Dette betyr tilrettelegging for 400m hurtigløp og bandy med toppdekke kunstgress for fotball. Idrettsparken skal også inneholde idrettshall, naturgressbane for friidrett og fotball omkranset av tartandekke for løpsøvelser. I tillegg plasseres nytt klubbhus for Hamar IL.
Hamar kommune har gjennom avtaler med Hamar Idrettslag (HIL) fra 1921 og 1946, forpliktet seg til å bygge erstatningsanlegg for de idretter som i dag har anlegg for sin aktivitet på Hamar Stadion. Attraktivt beliggende Hamar stadion er som kjent solgt og omregulert til bolig- og næringsformål. Gjennom Hamar Sportsanlegg AS er det foreløpig avsatt 50 millioner kroner til idrettsanleggene på Børstad. Det påregnes også spillemidler til idrettsparken.
Hvis alt går etter planen tas det høyde for byggestart i løpet av februar 2009 med ferdigstillelse av kunstisbanen senhøstes samme år. Hamar IL´s tidligere bandyformann Tor Mattsson (bildet over), Æresmedlem i HIL og styremedlem i Børstad Idrettspark AS, tar imidlertid forbehold om at reguleringsforslaget blir godt mottatt i høringsrunden og at totalfinansieringen av idrettsparken kommer på plass. Uansett er det nå lys i tunnellen for at Hamar-bandyen igjen kan vokse!

Bildet th.: Veteranen på HIL-bandy, Kjell Olav Emilsen, sikter mot Børstad

Nasjonalanlegg for skøyter
Vikingskipet har som kjent ikke innfridd forventningene hverken for skøyte- eller bandysporten, selv om skøyter gjennom status som nasjonalanlegg i Vikingskipet kommer betydelig bedre ut enn bandyen. Det hører imidlertid med til historien at Skøyteforbundet har forpliktet seg til å betale Hamar kommune/HOA et tilskudd til nasjonalanlegget på kr 400.000/år, noe som bl.a resulterer i ca 100 dager med skøyteis foruten jevnlig oppgardering av anlegget til ISU-kravene.
Vikingskipet mottok i sin tid ca 10 mill fra bandyens "andel" av riks- anleggsmidler til bygging av hel isflate. Således burde man kunne ha forventet mer tid til bandyis i bandysportens tidligere riksanlegg. Hva som skjer når 10-års avtalen om nasjonalanleggsstatus i Vikingskipet for skøyter utgår i 2009 gjenstår å se. Realistiske planer om skøytehall både i Oslo, Bergen, Larvik, m.fl, kan skape spenning og konkurranse om den fremtidige beliggenheten for et nasjonalanlegg for skøytesporten!

Bandy i Vikingskipet
Hel isflate for bandy var faktisk ikke med i de opprinnelige planene for Vikingskipet på slutten av 80-tallet. Sterke krefter innen idretten motarbeidet også bygging av dette, men støtten fra Skøyteforbundet gjennom daværende generalsekretær Arild Gjerde og president Rune Gerhardsen var viktig. Velkjente Edgar Malman fra Hamar IL gjorde en kraftinnsats gjennom sitt lokalpolitiske nettverk og bekjentskaper. Bandyforbundet fikk etterhvert støtte for ønske om hel isflate fra Norges Idrettsforbund og Kulturdepartementet. Det statlig fullfinansierte OL-bygget, nærmest en "gavepakke" til Hamar Kommune, åpnet med skøytelandskamp i desember 1992. Noen uker senere erobret bandylandslaget VM-bronse i Vikingskipet foran 2500 tilskuere og i august 1993 ble det kjempet om VM-medaljer på sykkel-velodromen. Under vinter-OL i 1994 var det både plass og tid for en oppvisningskamp i bandy mellom Norge og Sverige, men viljen fra " de høye herrer" både i NIF og LOOC var sannsynligvis ikke stor nok. Bandysporten får håpe på en ny sjanse i Vikingskipet dersom Lillehammer tildeles ungdoms-OL i 2012!
Etterhvert som tiden har gått har Vikingskipet rommet mer og mer av dansegallaer, datamesser, hundeutstillinger og ulike show på bekostning av idrettsarrangementer,
selv om det fra tid til annen deles ut noen EM og VM-medaljer på skøyter.
Bandyfolket er uansett glad for at sommerbandyskolen i august kan samle 120-140 barn og ungdommer i Vikingskipet en uke hvert år!
BANDYSKOLE I HØSTFERIEN

Velkommen til Bandyskole i Holmen Ishall i Asker!
Bandyskolen starter mandag 29. sep. kl. 09 00 og går frem til
kl. 15 00 hver dag til og med fredag 3. okt.
Gutter og jenter født i -94, -95, -96, -97, -98 og -99 er hjertelig velkommen til skolen.
Frist for påmeldingen er fredag 19. september.
Pass på å få med følgende informasjon:
Navn, adresse, post nr/sted, mobiltelefon, når du er født og hvilken klubb du spiller i.
Din påmelding vil ikke bli registrert før deltakeravgiften er betalt til:
Stabæk Bandy, Ringkroken 23, 1356 Bekkestua, konto nr. 9853 05 02198
Ved forfall grunnet sykdom refunderes halvparten av innbetalt deltakeravgift.
Deltakeravgiften for skolen er kr. 1.950,- og inkluderer 4 daglige økter;
på is i Holmen Ishall, fysisk trening på barmark og teorikurs.
Alle deltakere får utdelt en fin bandyjakke.
Det er mulighet for vedlikeholds slip av skøyter i løpet av kurset.
Instruktører på bandyskolen er toppspillere i Stabæk.
Endelig program vil bli sendt ut på et senere tidspunkt.
Har du allerede nå spørsmål, ta kontakt med:
Stabæk Bandy: Sverre Stockinger, mobil 9017 4860
PÅMELDINGEN SENDES TIL: E-mail: styret@stabakbandy.no
FORBUNDSTINGET 7. SEPTEMBER 2008

Det 75. Forbundstinget i Bandyforbundet (bandy, innebandy, hockey) ble avholdt på Ullevål stadion 7.september 2008. 32 stemmeberettige, samt 9 øvrige representanter, bidro til et konstruktivt ting i et forbund preget av fortsatt vekst og en ryddig økonomi.
President Ivar Nordberg åpnet Tinget og tok innledningsvis for seg forbundets lange historikk, en analyse av dagens situasjon og fremtidige satsningsområder (egen artikkel).

Forbundsstyret 08-10 f.v.: Erik Hansen(bandy), Svein-Erik Hammerstad(visepres.), Ivar Nordberg(pres.), Jon Erik Eriksen(innebandy) og Jaswinder Pal Singh(hockey).

Forbundets beretning og regnskap for perioden 2006-08 ble enstemmig godkjent av Tinget etter anbefalinger fra både Kontrollkomiteen og revisor Bjørn Løkslid. Forbundet har idag en sunn økonomi og bygd opp en tilfredsstillende egenkapital.

På avgiftssiden ble det vedtatt å opprettholde dagens nivå på lisensen for sesongen 08/09. Forbundsstyret ble videre gitt fullmakt til å fastsette nivået for de påfølgende to sesonger (09/10 og 10/11).
Etter forslag fra Forbundsstyret vedtok Tinget å delegere fastsetting av nivået på overgangsgebyrer til de respektive seksjonsårsmøter. For innebandy betyr dette umiddelbar effektuering av årsmøteforslaget 2008 på kr 400 før 1.9 og kr 900 etter 1.9. For bandy og hockey gjelder fortsatt kr 600 for spillere 17 år og eldre.
Det ble også vedtatt at seksjonene må ha Forbundsstyrets samtykke dersom det skal disponeres midler fra tildelt økonomisk ramme til andre formål enn egen drift.
Innebandyseksjonens forslag om at e-post sidestilles med rek.sending ifm overgangssaker fikk fullt gjennomslag på Tinget, selv om Lovkomiteen hadde sine betenkeligheter. Dette som en overgangsordning til seksjonenes årsmøter 2009, hvor deretter seksjonene selv kan bestemme hva som skal gjelde.
Det ble videre gitt aksept for lovendring som tilsier at Forbundstinget kan avgjøre om det skal velges en eller to varamedlemmer til Forbundsstyret.

Arbeidsplan og budsjett
Arbeidsplan 2008-10 var trykket inn i tingdokumentene, men ble kun tatt opp som en orienteringssak på Forbundstinget.
Under budsjettbehandlingen ble det fra generalsekretær klargjort at ulike nivåer på seksjonenes landslagsbudsjetter gjenspeiler generering av egne inntekter gjennom de respektive seksjoners medlemsmasse.

Erkjentlighet
Forbundets Hederstegn ble tildelt ni personer for lang og tro tjeneste på klubb, krets og forbundsplan:

Bandy: Kjell Borgersen, Drafn, Erik Hansen, Skeid og Øyvind Sakshaug, Ullevål IL.

Innebandy: Odd H. Arntzen, Bækkelaget SK, Jarle Gommerud, Nor-92, Anders Hove, Hammerfest IBK/HF innebandy og Roar Nilsen, Slevik IBK.
NBF/adm.: Ann-Mari Ellefsen og Terje Larsen.

Bildet tv.: Hederstegn til bandykjempene Øyvind Sakshaug(tv), Kjell Borgersen og Erik Hansen(th).
Bildet th.: Hederstegn til NBFs mangeårige ansatte Terje Larsen og Ann-Mari Ellefsen. Sistnevnte som første kvinne tildelt Hederstegn i forbundets 88-årige historie.


Valgene
President Ivar Nordberg fra Holmlia SK ble som ventet gjenvalgt for en ny to-års periode. Det samme ble visepresident Svein-Erik Hammerstad, Ullern IF.
Jarle Heitmann, Tromsø IBK, ble valgt som 1.varamedlem og Knut Anders Grundvik, Frigg Oslo Fotballklubb, som 2.varamedlem til Forbundsstyret.
I Forbundstyret for øvrig ble lederne av de ulike seksjonene formelt valgt inn:
Bandyseksjonen: Erik Hansen, Skeid
Hockeyseksjonen: Jaswinder Pal Singh, Kringsjå SK
Innebandyseksjonen: Jon Erik Eriksen, Fredrikstad IBK

Kjell Hovland Olsen, Spa/Bra, fortsetter som leder av Kontrollkomiteen.
Odd Arntzen, Bækkelaget SK, fortsetter som leder av Appellutvalget.
Erik Strømme, Stabæk IF, fortsetter som leder av Lovkomiteen.
Harald Benestad Anderssen, Ullern IF, fortsetter som leder av Domsutvalget.
Bjørn Løkslid ble ansatt som forbundets revisor for nok en to-års periode.

Den effektive dirigenten Jan Hagen, Tunet IBK, avsluttet den formelle delen av Forbundstinget kl 1414. Han overlot deretter klubben til president Ivar Nordberg som takket forsamlingen for tilliten og ønsket de fremmøtte vel hjem!

Saksdokumenter til Forbundstinget finner du her:
- Beretning for perioden 2006-2008 (pdf) -
- Strategisk plan for perioden 2008-2012 (pdf) -

PRESIDENTENS TALE

NBF-president Ivar Nordbergs tale til åpningen av Forbundstinget 2008.

Kjære idrettsvenner!
- Jeg vil på vegne av Forbundsstyret få ønske alle hjertelig velkommen til NBFs 75. ordinære ting. Kanskje burde dette historiske tinget vært markert som et stort jubileum. Når vi ikke har gjort det, skyldes det mange andre store markeringer i vårt forbund som nå kommer på rekke og rad.

Norges Bandyforbund fikk sitt nåværende navn i 1929. Det er 80 år siden til neste år. Men da hadde forbundet allerede eksistert siden 1920 under navnet Norges Ishockeyforbund. Altså 90-årsjubileum i 2010. Men vi hadde vært organisert som idrett i en komité under Norges Fotballforbund siden 1911, altså 100 år som organisert idrett i 2011. Noe av dette må markeres. Vi har allerede sett på muligheten for en jubileumsbok. En del er gjort, men det gjenstår også et betydelig arbeide. Som forbund er vi historiske, og vi plikter å ta vare på vår fortid. Dersom noen her føler seg kallet eller har lyst til en slik bokoppgave, ta kontakt med oss!
På to år skjer det mye i et stort forbund. Mye gledelig, men også noe trist. Noen av våre gamle, men også yngre støttespillere har gått bort. Dette forsøker vi etter beste evne å markere med minneord på våre hjemmesider, og det har også blitt markert på de respektive seksjonsårsmøtene. Vi har derfor valgt ikke å ha noen markering her i dag.

Denne tingperioden er over og det er tid for oppsummeringer. Jeg skal ikke lese opp fra utsendte beretninger, regnskaper og rapporter som forhåpentligvis er kjent for dere alle, men mye har skjedd og tiden har gått fort. På forrige ting var jeg litt spent på hvordan det ville gå med NBF som organisasjon. Svaret kan vi se idag. Jeg tror de aller fleste av oss kan være fornøyde med resultatet.
Jeg skal kort si litt om noen av våre organisasjonsledd som har vært involvert i utviklingen og som derfor bør takkes for god innsats. Jeg vil begynne med NBFs eiere: Klubbene og deres ledere.
Første prioritet for visepresident Svein-Erik Hammerstad og meg for to år siden, var å få besøkt flest mulig av våre klubber. Dette har tatt tid, men har etter vår mening vært vellykket. Dessverre har vi ikke kommet helt i mål, verken i år eller i fjor, men vi kom langt. Vi tror at det å bli hørt og sett, kommunikasjon, samt tilgang på informasjon og tilgjengelighet i alle ledd, er nøkkelord for å skape en god organisasjon. Likeledes må vi alle vise respekt og forståelse for den store arbeidsinnsatsen som legges ned i klubbene, og vi må forstå de problemene som alltid vil oppstå i driften av en klubb. Det vi har hørt og sett har imponert oss. Entusiasmen og pågangsmotet er påfallende høyt. Klubbene drives godt med små midler. Den frivillige innsatsen og dugnadsånden er stor. De problemene som klubbene har tatt opp, har vi forsøkt å løse etter beste evne. Håper dere er fornøyd med det! Våre besøk har gitt oss tilbake "godfølelsen" og inspirasjon. Slike klubbesøk bør fortsette i fremtiden, og det er veldig hyggelig om også dere tar kontakt dersom det er spesielle begivenheter dere vil ha oss med på. Vi stiller opp med glede i årene fremover dersom tinget gir oss ny tillit.
Også en stor takk til seksjonene. Her vil jeg spesielt nevne det gode samarbeidet og den gode ånd og stemning, som har vært på våre styremøter og i vårt arbeide med felles oppgaver. Vi drar alle i samme retning. Vi har de samme mål, det samme idrettspolitiske ståsted. Jeg håper at vårt gode samarbeid har blitt registrert rundt om i organisasjonen.
Seksjonsstyrene har utvist god styring både økonomisk og sportslig. Forbundsstyret har også stått samlet om å legge til rette for at seksjonene skal få den selvstendighet og den frihet som er mulig innenfor NIFs lovverk til å skjøtte og utvikle sin idrett. Eierskap til egen idrett er spesielt viktig i et fleridrettsforbund som vårt. Saker som er på dagsorden her på tinget i dag viser den samme holdning fra forbundsstyrets side. Den tilliten som er gitt til seksjonene har blitt godt mottatt, og seksjonene har kvittert tilbake med god drift og dermed trygghet innad i organisasjonen. Dette samspillet må utvikles videre til også å gjelde konkrete innspill til forbundets felles strategiplan.
Et stort og godt arbeide legges ned av tillitsvalgte også på krets/regionsnivå. Noen kretser/regioner har vi besøkt, men dessverre har vi ikke hatt kapasitet til å besøke alle, men vi følger med gjennom de kanaler vi har, og observerer god jobbing.
Så til våre komiteer og utvalg. Jeg tør påstå at sjelden i NBFs historie har så mange dyktige folk vært engasjert i NBF-systemet. Dette har gitt resultater. Les de avsluttende kommentarer både fra Domsutvalget og Appellutvalgets beretning. Vi har hatt et organisasjonsutvalg med medlemmer fra alle våre idretter. Disse la i vår fram sin innstilling som mange av dere allerede har vært med og diskutere på årsmøtene. Diskusjonene vil sikkert gå videre. Per i dag har også Lovkomiteen innstillingen til uttalelse. Arbeidet vil bli videreført i samarbeid med dere alle. En organisasjonsendring SKAL primært være til beste for klubbene. Vi fatter ikke vedtak om endringer som ikke klubbene i stort flertall forstår meningen med og nytten av. I tillegg er vi også helt avhengige av at alle våre kommunikasjonsledd fungerer som de skal. Det skal resultere i en lettelse, ikke i et merarbeid. Lettelsen skal gi rom for å frigjøre arbeidskraft og ressurser til glede for alle våre organisasjonsledd.
Kanskje blir det mulighet for nok en ansatt. Visepresident Svein-Erik Hammerstad, som er sterkt knyttet opp mot bandyens landslag, går og drømmer om en sportsansvarlig i forbundet som kan få arbeidsområdet sitt knyttet opp mot alle våre landslag og vår toppidrett, samarbeid med toppidrettssenteret og forhåpentligvis snart med Olympiatoppen, med alt det skulle innebære.
Takk til alle komiteer og utvalg. Vi tar sikte på at det blir kalt inn til en samling for dere alle i høst, på samme måte som vi gjorde for to år siden.
Administrasjon sentralt og på krets/regionsnivå må vi heller ikke glemme. Vi har veldig godt skolerte og dyktige ansatte. Selvfølgelig må det komme enkeltepisoder hvor ting kunne vært gjort bedre og annerledes sett i etterpåklokskapens lys. Selvfølgelig oppstår det problemer ved innføring av nye systemer for regnskap og serieoppsett og idrettsregistrering. Men vi som er tett på hendelsene observerer en arbeidsinnsats og en "stå på" mentalitet som er ganske unik. I tillegg så har våre ansatte også i stor og vesentlig grad involvert seg i våre idretter på sin fritid. Takk for god styring både når det gjelder idretten og økonomi. NBF har i dag en trygg og god økonomi.
Jeg vil også nevne en gruppe enkeltpersoner som taler vår sak i politiske og idrettspolitiske organer landet over. Dette er nok det området hvor vi må satse ekstra i årene som kommer. Vi er i ferd med å bygge opp en strategiplan for involvering i slike viktige fora.
Jeg vil påstå at vår stilling i NIF systemet er styrket i løpet av de siste to år. Dette har tatt mye tid og ressurser. Vi har alle, med generalsekretær Tomas Jonsson i spissen, satt NBF på den plassen det hører hjemme i idrettsorganisasjonen, som et av de ledende særforbundene i Norge. Det har kostet, og jobben er så langt fra gjort. NIF er tross alt å regne som vår viktigste sponsor. Så lenge vi føler at vi representerer grasrota og de politisk fattede vedtak både politisk og idrettspolitisk så vil vi følge opp dette arbeidet. Det vi i tillegg har å slå i bordet med er de resultater vi kan vise til i våre idretter. I tider hvor idretts-Norge sliter med et frafall i gruppen 13 - 19 år har vi totalt sett økning. Vi rekrutterer nye utøvere samtidig som vi holder relativt godt på de vi allerede har. Dette gjør oss unike i norsk idrett. Her har idrettene våre et stort potensial som jeg må be dere å ta vare på og utvikle videre. Forbundet skal legge forholdene til rette. Dette arbeidet vil være også være et av våre sterkeste kort inn i NIF systemet. Det vil gi forbundet oppmerksomhet, en sterkere stilling og vil nødvendigvis bidra til fokusering på de områder forbundet prioriterer, og som forhåpentligvis i neste omgang vil gi økte overføringer fra NIF til denne type formål.
Ellers er vi i NIF systemet engasjert i et nytt forum for særforbundene. Vi er med i et forum for fleridrettsforbund, og tar aktivt del i forumet for lagidrettene som aktiviserer ca. 80 % av medlemsmassen i norsk idrett. Det er selvfølgelig her mer av makta i norsk idrett også burde ligge.

Anleggssituasjonen må også nevnes. De tre viktigste faktorer for norsk idrett i dag er anlegg, anlegg og anlegg ble det sagt på ledermøte i NIF i mai. Vi er enig. I bandy er klubber/enkeltpersoner/kretser/og forbund kommet langt. Flere anlegg står snart klare. Bergbanen her på Ullevål, Snarøya, samt kunstisbane i Kristiansund. Voldsløkka kommer både for bandy og landhockey. Frogner stadion er i løypa sammen med Hamar og Røa. Ullern er også godt i gang. Det samme er Gamle Gress i Drammen. Hauger tenker hall, det samme gjør Solberg. Porsgrunn, Larvik, Horten og Jevnaker/Hadeland har planer. Flere kan nevnes, mange i samarbeid med Norges Skøyteforbund. De siste dagene er vi også i ferd med å utvikle samarbeid med ishockey. Sammen med skøyter har det foregått diskusjoner med Hamar kommune angående bruk av Vikingskipet. Går bare noe av dette som nå er nevnt i orden kan bandyens stilling i Norge endres mye. Bandy vil faktisk bli en av de idretter som blir best dekket på anleggssiden. Men det setter krav til oss. Nye anlegg må følges opp med utviklingsmidler. Her må det i samarbeid med seksjonene settes i gang tiltak for utvikling og markedsføring.
Innebandy trenger nye haller og mange prosjekter er også på gang her. Bandyforbundet har i flere år vært representert i selskapet Oslo Idrettshaller AS. Liknende selskaper bør opprettes i flere områder av landet. Her jobber vi selvfølgelig sammen med inneidrettene og hallene bør derfor være flerbrukshaller. I tillegg MÅ innebandy inn i eksisterende anlegg, noe som ikke alltid er så lett å få til. Etablerte idretter klamrer seg til sine eksisterende treningstider.
Tomas Jonsson, Espen Johansen og Tor Audun Sørensen har som ansatte gjort en flott jobb på anleggssiden, men som dere vel forstår; her rekker ikke tiden til. Derfor har vi nå utlyst en full stilling på anlegg. Det tror jeg blir en av de viktigste stillingene i NBF. Rundt stillingen vil det være naturlig å bygge opp en strategiplan, kanskje også med en strategikomité. Dette for å øve påvirkning av politiske og idrettspolitiske organer.

Til slutt: Litt om andre områder som Forbundet har engasjert seg i:
I fjor satte vi i gang arbeid med å registrere og systematisere hele vårt medisinske støtteapparat i NBF, samt innkjøp av nødvendig materiell som f. eks hjertestarter og kursing i dette. Arbeidet ble fullført i fjor, men nye kurs er allerede fastlagt.
Det har også vært gjennomført møter angående antidopingsarbeid og kosthold/kosttilskudd. Dette arbeidet vil fortsette til høsten. Vi har i denne sammenhengen etablert kontakt med Toppidrettssenteret.
Hockeyseksjonen skal selvfølgelig berømmes for sitt breddearbeide og for å rekruttere aldersbestemte lag.
I innebandy er det av eliteklubbene startet en Eliteinnebandy-forening. Dette er et flott tiltak som krever tilrettelegging også fra forbund og seksjon. Gode resultater har vist seg allerede og vi håper flere vil komme.
Diskusjonen rundt våre landslag fortsetter i alle våre idretter. Hvor mye penger kan vi bruke? Hva skal gjøres på klubbnivå og forbundsnivå. Møter er avholdt med Olympiatoppen og denne kontakten må holdes varm, både av klubber og forbund. Diskusjonen omkring driften må videreføres og vi håper på positive resultater for landslagene i fremtiden.
Jeg vil også nevne det gode arbeidet som er gjort for å gi funksjonshemmede et tilbud i vårt forbund. NFI, Norges funksjonshemmedes idrettsforbund er lagt ned, og det er overført til særforbundene å gi sportslige tilbud. Bandyforbundet har satt i gang "El. bandy". En type innebandy med elektriske rullestoler. Vi ansatte en person i halv stilling til å ta seg av dette arbeidet. Senest forrige søndag hadde jeg gleden av å åpne en nordisk turnering oppe på Råholt. Utrolig flott tiltak med en idrettsglede som vi sjelden ser. Lillestrøm, Bærums Verk, Levanger og Sandefjord stilte lag.
Forbundet har store mesterskap som skal arrangeres i de kommende år. Innebandy har søkt og fått VM U19 i 2011. Dette blir en stor oppgave. Bandy står for tur til dameVM 2010. Selv om dette fortsatt er usikkert, og vi ennå ikke har fått noen økonomiske forsikringer fra FIB, er arbeidet så smått i gang. Vi må også jobbe for å bli representert som vintersport dersom Norge får tildelt ungdoms-OL på Lillehammer i 2012.
Ellers har vårt forbund knyttet til seg en rekke samarbeidspartnere gjennom flere år som alle skal takkes for stor hjelp og støtte.

Jeg vil avslutte med å si følgende: Jeg er stolt over NBF. Jeg er stolt over å ha representert dere som president de siste to årene.
TUSEN TAKK TIL DERE ALLE!