Home





Norconsult
KUNSTIS













Adresser Generalterminplan Seriene Klubbservice Utdanning Års- og Styremøter Statistikk Linker Arkiv Utvikling Anlegg

Arkiv

April 2002

SLIK GIKK ÅRSMØTET 2001
Årsmøte i Bandyseksjonen ble avholdt torsdag den 7.juni på Ullevål stadion.
Det var 41 fremmøtte ved starten av Årsmøtet som ble ledet av gullmerkemannen,
og tidligere generalsekretær i NBF, Boye Skistad.
Tore Staubo fra Ready ble valgt som ny leder.
Beretningen ble godkjent med mindre bemerkninger.
Regnskap og budsjett ble godkjent.
Av forslagene kan nevnes:
- Stabæks forslag om å gå over fra en til fem NM-finaler ble trukket
- Hamars forslag om større reisetilskudd/reisekasse for aldersbestemte lag falt av budsjettmessige hensyn
- Solbergs forslag om et mer fleksibelt overgangssystem (avgiftsfri utlånsavtale) for aldersbestemte klasser ble vedtatt
- Bandyseksjonens forslag om ny serieordning fra sesongen 2002/2003 ble vedtatt
- Bandyseksjonens forslag om at alle kamper fortrinnsvis settes opp på kunstis falt
- Bandyseksjonens forslag om at arrangement av NM-finalen legges ut på klubb etter et søknadssystem ble vedtatt
- Bandyseksjonens forslag om en innskjerping av kravene til arrangementer i de to øverste seriene skal bearbeides videre av det nye styret
- Organisasjonsutvalgets rapport ble diskutert og behandles senere i eget møte med klubbene
- Det nedsettes en komite, bestående av representanter fra forbund/adm. og klubber, som skal skaffe inntekter og sikre forsvarlige rammebetingelser for A-landslaget
- Bandyseksjonen går inn for et VM´2003 i Norge under forutsetning av et realistisk budsjett i balanse

Den nye serieordningen:
Det ble foreslått en gjennomgående serieordning med 6 lag i elite, 6 lag i 1.div og 6 lag i 2.div. Det spilles 4 serierunder, dvs 20 serieomganger. De 4 beste lagene i elite går til semifinale som spilles best av 5 kamper. Det spilles kun 1 finale. Lag nr 5 og 6 i elite møter de to beste lagene i 1.div til en enkel serie om retten til elitespill neste sesong. Samme kvalsystem mellom 1. og 2.div. er foreslått. Sist plasserte lag i 2.div rykker direkte ned i 3.div. Lag nr 2 i 3.div spiller kval (best av 3) mot lag nr 5 i 2.div, om retten til 2.div spill neste sesong. 3.div settes opp avhengig av antall påmeldte lag.
AVGIFTER 01/02
Overgangsgebyret er på kr 600,-
Lisenssatsene er som følger:
Aktive over 17 år kr 400,-
Aktive under 17 år kr 250,-
Dommere, trenere, ledere kr 250,-
Utvidet lisens under 17 år kr 450,-
Utvidet lisens over 17 år kr 650,-
Lagforsikring kr 800,-
Årsavgiften for medlemsklubber beholdes på kr 500,-

Lagavgifter herrer og dommerreiseavgifter herrer:
Kvalgr. A kr 11.300 og kr 10.000
Kvalgr. B kr 9.100 og kr 8.300
3.divisjon kr 5.500 og kr 5.000
Reisekasse kr 1.200
Sensoravgift kr 150/match

Lagavgifter aldersbestemt og dommerreiseavgifter:
Old boys kr 3.300
Junior kr 2.800 og kr 1.500
Gutt kr 1.800 og kr 1.000
Smågutt kr 1.100
I klubber hvor det er flere lag i samme klasse, betales det 50% for lag nr. 2, nr. 3 osv. Gjelder ikke dommerreiseavgift. Denne skal betales for samtlige lag.

SKJERP IDEALENE
Forbundet har fått inn flere reaksjoner fra ledere vedrørende uriktig bruk av kølla, samt usportslig opptreden som holding. Forholdet gjelder både på A-lagsnivå og i gutte- og juniorserien.
Kritikken går i første rekke på bruken av kølla som slagvåpen. En ting er kamp om ballen nede på isen, men flere ledere mener dommerne må slå hardere til ved slag på skøytene og slag oppe på hånd og armer. En lagleder har foreslått at dommerne samler kapteinene før match og innskjerper dette forholdet. Kanskje et godt tips!

Redaksjonen kan bare tilføye at bandysportens idealer heter bl.a fair play og sportsmanship!
SKJERPET SANKSJONSUTMÅLING
Bandyseksjonen kunngjør med dette hovedretningslinjene for sanksjonsutmåling etter rødt kort/matchstraff.
Utvisningsårsak:
A. Angripe en motspiller med overlegg på en brutal måte (slå med knyttet neve, slå med kølle, sparke etc).
Minimum 3 kamper
B. Angripe en motspiller i affekt.
Min 2 kamper
C. Utskjelling av dommer, funksjonær, leder, etc med overlegg.
Minimum 2 kamper
D. Utskjelling av dommer, funksjonær, leder, etc i affekt.
Minimum 1 kamp
Bandyseksjonen understreker at ovenstående er minimumssanksjoner.
SPILLEREGLER
Regelendringer/-innskjerpelser i spillereglene
Følgende regelendringer/-innskjerpelser ble vedtatt på FIB-kongressen i august og er gjeldende internasjonalt og nasjonalt fra og med inneværende sesong.
· skjerpet straff for ulovlig håndstopping/høy kølle
· skjerpet straff for "sabotasjetackling" forårsaket av "siste forsvarer"
Endringene gjelder følgende paragrafer:

Regel 7. Spill på ballen
7.3. Håndstopping eller stopping med høy kølle
Siste avsnitt skal lyde:
Hvis forseelsen medfører en avgjørende fordel, skal synderen utvises 10 min (tidl. 5 min).
Hvis forseelsen ikke medfører en avgjørende fordel, skal synderen advares (gult kort), og ved gjentakelse utvises 10 min.
(Paragrafene 17.2 og 17.5 endres tilsvarende).

Regel 8. Spill mot motspiller
Nytt pkt.:
8.7 Ulovlig tackling av motspiller i scoringsposisjon
Hvis siste forsvarer på en ulovlig måte og sabotasjemessig tackler en angriper og derved hindrer en klar scoringsmulighet, skal synderen straffes med personlig rødt kort. (Laget spiller med redusert antall spillere i 10 min). Det idømmes frislag eller straffeslag avhengig om forseelsen skjer utenfor eller innenfor straffefeltet. Dersom tacklingen er voldsom, skal det idømmes matchstraff iht regel 17.7.
K 8.6
For å gi rødt kort ved tackling av angripsspiller i scoringsposisjon, må følgende forutsetninger være tilstede:
· spilleren må være på vei mot mål, og ikke ut mot kantene
· spilleren må være på motstanderens banehalvdel og være fullstendig fri
(Paragraf 17.6 endres tilsvarende)
KULDE
Sterk kulde: Spillereglementet, regel 4, kommentar 4:
Ekstra lav temperatur, som kan medføre risiko for forfrysning (kuldeskader), er å betrakte som særskilt dårlig vær. Som generelt prinsipp kan kulde ned til 25 minusgrader Celsius tolereres i vindstille og tørt klima. Under fuktig vær og svak vind kan inntil 17 minusgrader Celsius tolereres.
Hvis en kamp spilles i lav temperatur kan dommeren stoppe spillet i kortere tid (5-10 minutter) for å gi spillerne mulighet for oppvarming. Kamptiden kan også deles opp i tre like perioder i stedet for to. Etter oppvarmingen/oppholdet settes spillet igang igjen ved tekning på midtpunktet. Dommeren må huske på at banehalvdel alltid skal byttes når halve spilletiden har gått.
Avlysning ved sterk kulde:Regel 4, kommentar 5:
Dommerne kan avlyse en kamp på grunn av sterk kulde. Hvis dommeren ikke er på kampstedet, skal dommeren kontakte administrerende myndighet, som avgjør hvilke tiltak som skal vedtas.
Sunn fornuft bør alltid råde ved slike avgjørelser.
KULDEBETRAKTNING
Redaksjonens kommentar:
Bandyens regelverk har "gått seg til" gjennom erfaring fra flere generasjoner spillere og ledere. Generelt sett kan man si at grensen på 17 kuldegrader har vært en standard for forbund og kretser i området rundt Oslofjorden, hvor luftfuktigheten er høyere vinterstid enn i innlandet.
Frostskader kan man alltids kle seg mot ved bruk av riktig tøy (isoleringsmatriale) og i tillegg smøre seg godt inn i ansiktet. Spesielt barna, som er vant til å være mye ute, har få problemer med dette. Dessuten begrenser barna sitt aktivitetesnivå på en naturlig måte.
Voksne derimot, kan tidvis se ut til å ha glemt sine barndoms forholdsregler mot kulde. Kanskje ikke så rart, når man daglig går fra et oppvarmet hus til bilen som står i en oppvarmet garasje og kjører rett ned i parkeringshuset på jobben, hvor inneklimaet er varmt, - men hvor sunt og helsebringende?
Et annet fenomen som skiller fra noen ti-år tilbake, mot dagens helsesituasjon, er "folkesykdommene" som kalles allergi og luftveisproblemer. Årsakene er det en rekke teorier om. Svenskene har gjort undersøkelser som konkluderer med bl.a dårlig inneklima og for lite utendørsaktiviteter. Det samme var tidligere helseminister Dagfinn Høybråthen (Krf) inne på i sin regjeringsperiode. Han var også opptatt av at uteområdene må stimulere til større aktivitet, ellers går det på folkehelsen løs.
Tilbake til bandybanen; bruken av sunn fornuft er viktig, men vi må kanskje innrømme at dagens generasjon tolker dette begrepet noe annerledes enn for få år tilbake. Uten å provosere,- er vi nordmenn rett å slett blitt et svakere og mer pysete folkeferd?
HAMAR´s IDRETTSKALENDRE
Driftige Hamar IL har de seneste seks årene produsert noen flotte idrettskalendre (veggkalender) Foruten kalendariske opplysninger, og logoer fra ulike sponsorer, innholder kalendrene arkivbilder fra klubbens stolte og lange idrettshistorie. Det være seg fra skøyter, kunstløp, bandy, fotball, fri-idrett, seiling, turn, håndball, tennis, premieutdelinger o.a. Det finnes både oppstilte bilder og action bilder. Faktisk er de eldste actionbildene overraskende gode. I følge kalenderredaksjonen, bestående av Tor Mattsson (bandy) og Hans Brox, har noe av hemmligheten vært å få tak i bilder som tidligere ikke er offentliggjort.
Eldste bilde fra 2000-kalenderen viser HIL´s herretropp etter en turnoppvisning på Dalsløkka i 1892. Det "illegale" fotballaget fra 1942 er også med og ble avbildet på Greveløkka rett før politiet gikk til aksjon og fratok spillerne alt utstyret.
Bandylagets kamp på Dælenengen i 1946 mot Lyn, med over 2000 tilskuere på tribunen, er også tatt inn, både som actionbilde i 2000-utgaven og som oppstilt lagbilde i 2002-kalenderen.
Bildet på denne nettsiden er fra 2001-kalenderen og viser HIL-bandy annon 1962 som vant 3.div avdelingen, men tapte for Hügin i kvalifiseringen. Noen vil kanskje gjenkjenne Steinar Rønning (bak tv) og Edgar Malman (bak th). Bildet er utlånt av Bjørn Bredrup (nr to nederst fra h.)
Årets idrettskalender ble solgt både privat og i byens forretninger (redaksjonen fikk tak i på McDonalds) til kr 80,- pr stk. Antall drøyt 1500. I tillegg ble det solgt spesialutgaver myntet på en og samme sponsorfirma (gaver). Årets kalendersalg gav Hamar IL ca kr 50.000,- i overskudd.
En meget god idé med mange positive sideeffekter!!
UTLYSNING - HOVEDTRENER NTG
Stillingen som hovedtrener-bandy på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) i Bærum blir ledig fra skoleåret 2002/2003. NBF søker i så måte etter en person med bred idretts- og bandyfaglig bakgrunn.
Hovedarbeidsoppgavene blir planlegging, gjennomføring av trening og kontinuerlig evaluering av elevenes sportslige utvikling. Videre, i samarbeide med skoleledelsen,
sørge for hensiktsmessig koordinering av idrettslige-og skolefaglige aktiviteter.
Hovedtrener bandy har rapporterings- og budsjettansvar. Vedkommende skal fungere som kontaktperson for elevenes foresatte og skal aktivt initiere opptak av fremtidige elever.
NTG-bandy vil kommende skoleår ha 13 elever. Skolen er lokalisert til Vøyenenga i Bærum, ca 1 km fra Hauger Kunstisbane, som sammen med Bærum Ishall står sentralt i treningsopplegget. Hovedtrener bandy disponerer kontor på skolen. Bilordning.
Norges Bandyforbund (NBF) har det formelle arbeidsgiveransvaret for stillingen som utgjør et ½ årsverk (50%-stilling). NTG har det daglige arbeidslederansvaret, hvor hovedtrener bandy blir underlagt sportsdirektøren. I tillegg har NBF opprettet en styringsgruppe som står i tett kontakt med sportsdirektøren og hovedtrener bandy.
Skriftlig søknad, med frist 1.mai, sendes Norges Bandyforbund, Serviceboks 1 - 0840 Oslo.
Spørsmål om stillingen kan rettes til NBFs utviklingssjef Tor Audun Sørensen på
tlf: 21029575.
FRODE HAGEN TIL GRIPEN
Hamarspilleren Frode Hagen(20) skrev i påsken under for den svenske eliteklubben Gripen/Trollhättan BK. Han har fått kontrakt med A-laget som i vinter overlevde debutsesongen i all-svenskan. Frode har trent flere ganger med Gripen gjennom vinteren og den 28.april starter fellestreningene. Da flytter Frode inn i sin nye leilighet midt i sentrum av Trollhättan.
Frode Hagen er ydmyk og vet det blir meget tøfft å komme med på A-laget, men er innstilt på å gi alt for stille i Gripendrakt under høstens internasjonale turnering i Vikingskipet. Han er også mentalt forberedt på at det ikke behøver gå den veien.
Frode Hagen er registret med 4 guttelandskamper og var med i gutte-VM i Novosibirsk i 1999. Rørleggerlærlingen er godt kjent av norske bandyungdommer som flerårig instruktør på sommerbandyskolen i Vikingskipet (bildet: nr tre fra høyre).

NB! Pål Hanssen var også i forhandlinger med Gripen, men valgte BolticGøta. Gripen har sterke bandytradisjoner og lokaloppgjøret mot Vänersborg før Jul samlet 5960 tilskuere.





VISEPRESIDENTEN REDEGJØR
Ang. artikkelen i Aftenposten "Aften" mandag 8. april

" Innebandy lei av ukulturen i bandy"
Jeg vil med dette ta avstand fra den overskriften denne artikkelen har fått, samt tilsvarende sitat tillagt meg lengre nede i artikkelen.
At jeg skulle være lei av en ukultur i de store bandyklubbene har jeg verken ment eller sagt. Journalisten hadde tydeligvis forberedt en artikkel hvor innebandyseksjonen skulle reagere mot Einar Forfangs uttalelser. Tallmateriell var på forhånd hentet inn fra NBF. Spørsmålet til meg i en pause i innebandykampen mellom Tunet og Greåker var hvordan "innebandy" reagerte på Forfangs uttalelser. Jeg svarte på dette at Einar Forfang måtte ha rett til å mene og si det han selv ville, og at hans uttalelser aldri har vært tatt opp som sak i innebandyseksjonen. Det har heller aldri vært noen uoverensstemmelser mellom bandy- og innebandyseksjonen innad i forbundet ang. dette emnet.
Mitt svar på spørsmål om hvorfor innebandy ikke vil søke om å bli eget forbund, hvordan innebandy er fornøyd med en president med bakgrunn fra bandy etc. er for så vidt gjengitt riktig i artikkelen.
Opplysningene fra meg kunne ikke gi den ovenfor nevnte overskriften.
Med dette håper jeg at det gode forholdet mellom bandy- og innebandyseksjonen fortsetter, og at de fortsatt kan leve sammen som gode selveiere under samme tak.

Med vennlig hilsen
Ivar Nordberg
PÅL TILBAKE TIL BOLTIC
Årets norske toppscorer, Pål Hanssen (29), vender igjen nesen mot Karlstad. I første omgang for en sesong. De to siste sesonger har Bærumsgutten spilt for Stabæk. Han sørget denne vinteren for ny norsk scoringsrekord med 84 mål på 18 kamper. Tidligere har Hanssen seks års proffspill i Sverige. Bl.a tre år i Boltic, som nå heter BolticGøta. Landslagsspilleren (67A) vant med denne klubben E-cupen og World Cup to ganger, tangert scoringsrekorden i en og samme toppseriekamp i Sverige med 9 mål og avgjort SM-finalen i 1994 (bildet) med to scoringer, da skadeskutte Boltic slo Vetlandas Jonas Claesson 2-1. Pål havnet dette året som nummer 4 på den svenske toppscorerlisten og lå i alle sine seks år i Sverige som nr 3-5 på rankingen. Dette uten å skyte på en eneste dødballsituasjon!?
KOSA BS 500
Kosa kom høsten 2001 med en ny toppskøyte som heter BS 500. Den er utviklet av norske Leta AS i samarbeide med en av Vest-Europas ledende produsenter av ishockeyskøyter. Den nye skøyten er spesielt tilpasset bandyspillere.
Støvelskaftet går noe høyere opp over ankelen enn på tidligere bandyskøyter. Skøyten er relativt lett av vekt og foret med stoff som isolerer for kulden. BS 500 har et innvendig helgrep med "memory foam", hvilket betyr at den former seg etter din fot.
Skøyten leveres etter ønsket stål, dvs ICM-, Graf eller andre typer. Det spesielle er at stålets lengde er maksimert ift støvelens lengde. Dette for at man skal kunne få slipt lange glideflater eller gradsbuer. På ordinære ishockeyskøyter er stålets relative lengde langt kortere, noe som vanskeliggjør sliping av glideflater tilpasset bandyspilleres behov.
Kosa BS 500 leveres i halve nummerstørrelser og veilledende utsalgspris er kr 3100.
Det er også kommet en juniorutgave på markedet. Kosa BS 300. Desverre passer ikke skøytestålet inn i de små slipeklypene, men kan slipes bl.a med halvmånehåndtaket.
Veilledende kr 1200.
X-BEND KØLLENE
X-bend køllene fra Edsbyn ble høsten 2001 godkjent for seriespill i Norge.
Produsenten håndlager ca 3000 køller i året. Køllene lages med en standard på 4 bøyer, men kan også spesialages etter eget ønske. Veilledende utsalgspris er NOK 350,-.
Norsk importør er "SportEwa-Norge" i Sarpsborg gjennom svenske SportEwa.
MASTERKØLLENE
SportEwa Masterkøllene importeres nå til Norge via "SportEwa Norge" i Sarpsborg.
Det er de bandyspillende lederne i Sarpsborg BK, Ståle A. Wiig, Anders Martinsen og Steinar Jacobsen, som står bak importen av den tidligere Hej-køllen. Masterkøllene finnes i flere utgaver, dvs med bøy 1-,2-,3-, XL og en juniorutgave. Veiledende utsalgspris er ca kr 170,-. For juniorkøllen kr 150,-.








MOBÄCKEN
Den svenske "Mobäcken" køllen ble lansert høsten 2001 i Norge gjennom importør Leta AS. Køllen produseres i Sjøtorp i Sverige i et begrenset opplag på et par tusen i året. Det er i første rekke svenske elitespillere som benytter den håndverksmessige utførte køllen.
VÄNERSBORGKLUBBAN
Vänersborgklubban ble fra sesongen 2001/02 godkjent for spill i Norge. Importør av "Affe" Berquists ettertraktede produkter er Hamarspilleren Tore Bakke. Den sortmalte seniorkøllen har fire forskjellige bøyninger i det tre-hvite bladet. Det finnes også en juniorutgave.
HALDEN-KØLLEN(E)
Halden International fikk høsten 2000 godkjent Halden-klubban(e) for obligatoriske kamper i Norge. Som mange andre kølletyper produseres også Halden-klubban i landhockey-landet Pakistan.
Den amerikanske landslagsspilleren Chris Halden fra Minneapolis, som tidligere spilte en sesong på Hamar, er mannen bak Halden International. Hans fargerike køller er døpt på velkjent amerikanske vis til; Thunderbolt, Renegade, Viper, Excalibur og Eclipse. Juniorkøllen heter Ice Tiger.