Home





Norconsult
KUNSTIS













Adresser Generalterminplan Seriene Klubbservice Utdanning Års- og Styremøter Statistikk Linker Arkiv Utvikling Anlegg

Arkiv

Mai 2001

POSITIVT OPPSUMMERINGS-OG STRATEGIMØTE
Bandyseksjonen arrangerte tirsdag 3.april et oppsummerings- og strategimøte med klubber, kretser og noen spesielt inviterte. Møtet fant sted på Readyhuset i Oslo. Det var 31 fremmøtte som representerte et bredt spekter i norsk bandy.

Noen sentrale saker:

Seriesystemet: Det er ønskelig å gå tilbake til et gjennomgående seriesystem, men da med 6 lag i eliten. Dette vil heve nivået i toppen, videre skape en ryddigere gjennomføring i alle seriene. Seriespillet må trekke alle lag med ut i mars måned, før et sluttspill i en eller annen form tar til. I utgangspunktet settes flest mulig kamper opp på kunstis, også for aldersbestemte klasser, men visse lokale og værmessige tilpasninger må ligge til grunn.

Arrangementer: Forbundet skal utarbeide en instruks med krav til arrangementer på de forskjellige nivåer. De fleste krav dreier seg om enkle saker som ikke er kostnadskrevende, men krever en ryddig organisasjon for kampavvikling. Det ble foreslått å oppnevne arrangements-sensorer!

Landslagsvirksomheten: Norsk bandy må ha et ambisjonsnivå om A-landslaget. Ungdomslandslagene drives ryddig og er viktig for norsk bandy. Klubbene bør videre ta ansvar for deler av den økonomiske driften av ungdomslandslagene. Dette knyttet opp mot egne spillere.

VM´2003: Norge står for tur til å arrangere VM i 2003. Dette blir en viktig sak på Årsmøtet 7.juni. Den endelige forpliktelsen skjer på IBF-Kongressen i august. Den store kostnadsrelaterte variabelen er antall deltakende nasjoner (oppholdsutgifter). Mye avhenger her av IOC-Kongressen i Juli, hvor IBFs søknad om å bli recognized som OL-idrett skal behandles. Som kjent betyr OL-statusen mye i visse mindre bandynasjoner.

Økonomi: Bandyseksjonens økonomi er svak. Dette skyldes i første rekke færre lag og lisensierte spillere. Forbundets organisasjonsform har til en viss grad demmet opp for den økonomiske tilbakegangen. For bandyen er det derfor viktig å få inn folk i styre og komitéer som er sterke på økonomi. Videre er det viktig, både internt og eksternt (sponsorer), at organisasjonsutredningen avsluttes. Klubbenes innrapporteringsrutiner for antall medlemmer og utøvere til Idrettskretsene (pengestøtte) bør gjennomgås.

Andre saker: Klubbene oppfordres til å arrangere cuper for smågutte-, gutte- og juniorklassen. Viktig å gi gode sportslige tilbud i disse aldersgruppene for å hindre frafall. Et frafall som ikke er spesielt stort i bandy, men allikevel sårbart grunnet sportens størrelse. Vinterfotballen for ungdom er i visse miljøer en (unødvendig?) hovedkonkurrent til bandyen.

Møtet ble avsluttet med å understreke betydningen av en helhetlig tenkning og positive samarbeidstoner mellom alle organisasjonsledd i norsk bandy.
IDRETTSREGISTRERINGEN 2000
1. mars startet den årlige landsomfattende registreringen av idrettens medlemmer og aktivitet. Hvert år, så langt tilbake som noen kan huske, har klubbene rapportert sine medlemmene i idretten. Og i år er det gjort et kjempeskritt i å effektivisere selve rapportarbeidet. Nå legger klubbene og gruppene i klubbene opplysningene rett inn på internett. Det er enklere for klubbene og sparer veldig mye arbeid for kretsene. Et dataprogram i idrettsforbundet behandler automatisk informasjonen med en gang den er lagt inn. Rapportene gir viktige opplysninger som idretten trenger til generell informasjon og til planlegging av aktiviteter, og den gir informasjoner som er nødvendig i kontakten med myndigheter og andre organisasjoner. Vi må vite hvor mange vi er, hvordan utviklingen går og hva medlemmene driver med av aktivitet. Det er basiskunnskaper som alle organisasjoner må ha om seg selv. De 13.000 klubbene i landet sender sine rapporter i perioden 1 - 15 mars. Det er også laget et omfattende apparat for å hjelpe klubbene med å rapportere korrekt. Mer informasjon om Idrettsregistreringen 2000 og hjelp til klubbene med registreringen kan fås når du klikker på http://www.idrett.no/idrettsregistreringen

ÅRSMØTE BANDY 7.JUNI
Innkallingen ligger her:
Innkalling Årsmøte
BETRAKTNINGER FRA STABÆKLAND
Redaksjonen var torsdag innom Stabekkbanen. Der kunne vi i beste maivær observere pikebandyleder Jon Østensen i full "våronn" ute på den gamle traktoren for å slådde kunstisbanen.
- "Gruslaget må være jevnt, slik at fotballspillerne ikke tråkker ned på fiberduken", sa bandygeneral Einar Forfang som fra sin åpne MG-1962 modell stadig gløttet over banen, mot den gule villaen i Idrettsveien, hvor datteren var i full gang med middagsforberedelsene på terrassen.
Plutselig dukket alltid hyggelige Tom Martinussen opp. Han skulle innom Stabekkbanen for å tilrettelegge guttelagets bandytrening. En drøy halvtime senere var laget i full gang med perfeksjonering av skudd bak kjølehuset, under kyndig ledelse av den tidligere A-lagstreneren Ola Persson.
- "Skottet kan utvecklas mycket på sommaren", sa Ola, som hadde lagt ut flere skuddplater, ca 15 meter foran de to bandymålene, i beste Jens B. Raanaas-stil.
- "Vi gjør fra oss en del tekniske saker på barmark, slik at treningene i ishallen kan effektiviseres og konsenteres om andre viktige momenter", fortsatte Ola,
som ifølge ryktene fra en beskyttet kilde, allerede har hatt en fulltreffer på glassruta i kjølehuset.
Daglig leder i Stabæk IF, Lise Muri, tok seg også tid til noen velfortjente minutter i maisolen. På oppdrag fra Aldermands-ligaen i klubben, var hun igang med forberedelsene til en Stabæk-veterans 80-års dag på klubbhuset kommende helg.
Lise Muri kunne entusiastisk fortelle at småguttelaget også hadde startet treningen. De gleder seg stort til Mini World Cup i Bollnäs i oktober, hvor også Nordre Sande skal delta.
Lise kunne videre fortelle at guttelaget i bandy deltar som eget lag i fotballserien. Fordelen med dette var at man unngikk en del konflikter, samtidig som man opprettholdt en viss form for allsidighet og variasjon.

Noen minutter senere syklet en fornøyd redaksjon ut av Stabækland, gjennom Øvrevoll/Hosles territorium, forbi Røa-land, passerte Readys revir og deretter tilbake til Ullevål som grenser mot Tåsen og Sagene!

WORLD CUP LJUSDAL 2001
Den 28. World Cup turneringen i bandy arrangeres i Ljusdal i tiden 25.-28.oktober. Helsingebyen er som vanlig vertskap, men nytt av året er det at dag- og natt kampene skal finne sted på en fullstendig nyrenovert "IP". Baneombyggingen, som bl.a omfatter utskifting av 65 kilometer med gamle kjølerør mot 75 kilometer med nye, er kostnadsberegnet til SEK 10.8 millioner.
Stabæk møter et russisk og to svenske lag i grunnspillet, mens Mjøndalen har havnet i pulje med finske Uleåborg og Helsingelagene Bollnäs og Ljusdal. Sistnevnte lag med forhåpentligvis norske Christian Waaler på laget.
Nattmatchen og folkefesten, mellom hjemmelaget Ljusdal og naboklubben Bollnäs, vil erfaringsmessig komme til å samle et sted mellom 7-9000 tilskuere.

Pulje 1: Västerås, Torniå, Vodnic, Edsbyn.
Pulje 2: Stabæk, Kuzbass, Falu, Sandviken.
Pulje 3: Jenisej, Hammarby, Boltic/Gøta, Broberg/Søderhamn.
Pulje 4: Mjøndalen, Uleåborg, Bollnäs, Ljusdal.
FRA AFTONBLADET
SÖNDAG 18 MARS 2001 Aftonbladet
Bandy är framtidens vintersport

Idag firar hela Sveriges inland sin största vinterfest - det är SM-final i bandy på Studenternas i Uppsala. Bandy är svensk vintersports framtid - ren från doping, fri från kommersialism och en brygga över geografi och generationer. Det skriver Aftonbladets chefredaktör Rolf Alsing, ledamot av Bandyakademin och själv dubbel svensk ungdomsmästare för Värmland.
Jag kan förklara det litet torrt: ett bollspel på is mellan två elvamannalag som går ut på att göra fler mål än motståndarna. Eller en aning mer målande: lagspel på skridsko med en liten massiv boll på en större isbana. Men jag kan också säga det rakt, mera offensivt: bandy är helt enkelt vinterns fotboll, fint och folkligt!
Ja, jag vet. Med undantag för SM-finalen och Hammarbys matcher på Zinken i Stockholm lockar ishockey större publik, och liksom biljard och bordtennis gör sig hockey bättre i tv. Men det är ju inte sport på samma vis. När Sportspegeln redovisar resultat från hockeyns elitserie och slutspel ser studioreportrarna ut som om de läste upp börsnoteringarna, och det är ingen tillfällighet. Ishockeyn är genomkommersialiserad. Leken är borta. Det är gravallvarligt och skoningslöst. Och stora pengar. Det är fråga om transfersummor och spelarlöner som kan jämföras med vad Ericssons högsta chefer kapar åt sig.
Där de stora pengarna finns, där spelar de ishockey. Bandy spelar man där det finns mer kultur än pengar. I Ljusdal, Bollnäs, Edsbyn, Falun, Sandviken, Lesjöfors, Kalix, Vänersborg och Lidköping. Hockey är Stockholm, Karlstad, Luleå och Malmö. Stora och medelstora städer. Kuststäder. Universitetsstäder. Bandy är inlandet, skogen och naturen.
Årets man i bandy, ryssen Sergej Obuhov får i Falun nog jobba ett helt år för att tjäna lika mycket som Malmö IF:s finländare Mika Hannula höstar in på en månad. Det hjälper inte att Obuhov är snabbare på skridskorna och bättre med klubban.
Att Sandviken skulle kunna stoltsera med ett ishockeylag av yppersta nationella klass är i det närmaste otänkbart, men i bandy tillhör Sandviken eliten och har gjort i alla tider. Så bygger bandyn broar mellan stad och land. Klubbar från mindre orter och städer hävdar sig väl i konkurrensen. Även om Stockholm med Hammarby för tillfället framstår som det bästa laget i landet kan ett SM-guld i bandy lika väl hamna i Falun, Västerås eller Sandviken som i huvudstaden. Och, rätt vad det är, möts kanske Ljusdal och Edsbyn i finalen.
Bandyn har mig veterligt ingen svans, och läktarvåld har man varken på Tingvalla i Karlstad eller Studenternas i Uppsala hört talas om. Glädjen finns kvar i bandyn, och lusten och leken. Det har blivit hårdare på plan, mycket hårdare, men drängslagsmål av hockeysnitt förekommer sällan eller aldrig. Dessutom är bandyn ren. Aldrig har några dopingfall avslöjats i bandyvärlden. Aldrig någonsin. En och annan i publiken må stärka sig inför ett derby eller annan viktig match, och kanske rent av under halvtidsvilan, men det är ju en helt annan sak. Bandypubliken hörs, hockeypubliken försvinner i vrål, skrän och dunka-dunka-musik.
Passa Jonas, kan Hammarbyfansen ropa, och om Jonas Claesson verkligen får en passning, accelererar med några snabba skär, fintar bort en back eller två och gör mål, då känner de att det är deras förtjänst. Spelarna hörde dem och lydde deras taktiska råd. Och då gick det som det gick, det gick bra.
För mig som socialdemokrat spelar det också roll att bandyn, som började som angelägenhet för överklassen, med tiden erövrades av arbetarklassen, inte minst av de unga bruksarbetarna. Bandyn blev folksport. Nu överbryggar bandyn klassklyftor. Det kostar inte en förmögenhet att utöva sporten, den är öppen för alla. Och på läktaren är de lika mycket värda, brukspojkar och bandybaronens ättlingar, professorer och folkskolefolk, sågverksarbetare och landshövdingar. Att LO varit bandyns huvudsponsor beror inte bara på att förre ordföranden Bertil Jonsson är uppväxt i Ljusdal och håller på Ljusdal.

Viktigast av allt: Bandy är vackert, en utveckling av den mer primitiva och bökiga ishockeyn. Bandy kräver naturligtvis styrka och skridskoskicklighet, men den ger utrymme också för småväxta snillen, riktiga lirare. Det skulle aldrig falla dem in att tro att spelet går ut på att slå motståndarna över armarna med klubban.
Foppa mig hit och Foppa mig dit - jag säger bara Bempa, jag säger Pinnen, jag säger Dunder-Mats Carlsson, Micke Arvidsson, Hans Åström och bröderna Bergwall. Nostalgi? Skitprat! Bandy är svensk vintersports framtid, om vintersporten vill ha en framtid som inte är helt igenom präglad av penningjakt, våld och doping.

Rolf Alsing
Chefredaktör, Aftonbladet
LYSTAD HJEM TIL SARPSBORG
A-landslagsspilleren Christer Lystad (28) forlater den allsvenske klubben Boltic/Gøta og reiser hjem til sin moderklubb Sarpsborg BK som spillende trener. Lystad, som er bokført med 71 A-landskamper, har tidligere også spilt for Stabæk og Västerås.
"Lillis" til Hammarby
Sveriges tidligere landslagskaptein, Stefan "Lillis" Jonsson (36), har gjort bandy-Sveriges mest sensasjonelle come-back. Stockholmslaget Hammarby ønsket seg en ny libero etter at landslagsspilleren Marcus Bergwall flyttet hjem til Karlstad og Boltic/Gøta.
"Lillis", som opprinnelig kommer fra Ljusdal, har flere VM-tittler for Sverige. Han ble kåret til "VM-Kung" under VM i USA i 1995 da Sverige tok gull.