Home





Norconsult
KUNSTIS













Adresser Generalterminplan Seriene Klubbservice Utdanning Års- og Styremøter Statistikk Linker Arkiv Utvikling Anlegg

Arkiv

Mars 2012
ESPEN THO FORTSETTER TIL VM´2013
Norges Bandyforbund har forlenget engasjementet med forbundskaptein Espen Tho et år (bildet). VM´2013 spilles hovedsakelig i Arena Vänersborg som offisielt åpnes med Sverige-Finland søndag 27.januar. Norges åpningskamp spilles trolig i Drammen (Gamle Gress) eller Oslo (Frogner) samme dag.


Støtteapparatet fortsetter også mot VM´2013:
Assisterende landslagstrener: Rolf Langeland
Administrativ leder: Erik A. Boye
Fysioterapeut: Svein-Erik Hammerstad
Materialforvalter: Jan Henning Askheim

Skrevet ifjor om forbundskaptein Espen Tho: Arkiv april 2011
TRE NORDMENN I SM-FINALEN
Fredag 22.mars spilte tre norske gutter i kampen om SM-gullet i bandy. I Uppsala gikk pojk-20 finalen mellom Edsbyn og Vänersborg.
For Edsbyen spilte Petter Nikolaisen og Sigurd Strømnes, begge tidligere Sarpsborg-gutter.
For Vänersborg spilte Didrik Land fra Stabæk. Kampen var ifølge våre kilder utrolig jevn og spennende og innholdt alt en SM-finale skal innholde. Kampen endte med seier 4 - 3 til Vänersborg og Didrik Land mottok stolt sitt første SM-gull. Petter Nikolaisen og Sigurd Strømnes naturlig nok Svenska Bandyförbundets silvermedaljer, men ble noen uker tidligere seriemestere i divisjon nord.
Didrik Land spilte også SM-finalen ifjor mot Västerås i P18-klassen og har da erobret både et SM-gull og et SM-sølv så langt i sin karriere. Sarpsborg-gutta har 2 SM-sølv, siden de var med å tape finalen i P18-klassen i 2010.
Alle de tre norske guttene går på henholdvis bandygymnasiet i Vänersborg og i Edsbyn.
Redaksjonen tilføyer at både Didrik land og Sigurd Strømnes spilte på det norske U19-landslaget som tok bronse i årets VM i Pori.
Bildene over: Didrik Land (tv) og Sigurd Strømnes
WWW.WORLDBANDY.COM
Følg med på Det Internasjonale Bandyforbundets nye hjemmesider:
Federation of International Bandy
Her finner du bl.a mye spennende fra VM damer i Irkutsk.
"JENTELANDSLAGET" MED I STABÆK CUP FOR GUTTER
Av Thomas Selbekk
Det norske landslaget til U17 nordisk i Sverige i vinter hadde med mange talentfulle yngre jenter født i 1997 og 1998. Disse jentene ønsket å forlenge bandysesongen, og ble derfor slått sammen til et U15 lag – med støtte også fra en del jenter som ikke var med i nordisk. Laget deltok i uke 11 i Stabæk Cup på "Plassen" i klasse gutter født 1999. Jentene var et og to år eldre enn sine motstandere. Hensikten med deltakelsen i 11-er turneringen, var å få verdifull matching mot jevnbyrdige motstandere.
Første kamp ble en tøff batalje mot svært dyktige gutter fra Konnerud, der gutta til slutt trakk det lengste strået og vant 2-0. Jentene hadde litt startvansker, var litt lite samspilte og sto delvis med lua i hånda. Neste kamp var mot Ready 2 og nå var det slutt på all form for snillisme. Jentene tråkket til, spilte meget bra sammen og gikk av isen med en sterk 3-0 seier. Fremgangen fortsatte i neste kamp mot Snarøya. Her spilte jentene ekstremt bra, sideforskyvningen satt og forsvarsjobbingen var eksemplarisk. Resultatet ble 5-0. Jentene var derfor klare for kvartfinalen, der et av Norges desidert beste G99 lag – ØHIL – var motstandere. Jentene åpnet knallhardt og hadde et klart overtak de første minuttene, med flere store målsjanser. Men da de skarpskodde guttene fra ØHIL gikk opp i en 1-0 ledelse, slapp jentene seg ned et hakk, glemte å holde hodet kaldt og leverte litt for mange slurvete pasninger. Gutta lot seg ikke be to ganger og gikk av isen med 2-1 seier.

Erfaringen var svært verdifull for jentene. Mange av disse kommer til å ha som mål å kvalifisere seg for U17 VM i Sverige til vinteren og nordisk året etter. Slike samlinger gir jentene en ekstra motivasjon til å trene og satse fram mot neste sesong. Det skal også nevnes at en rekke svært dyktige jenter ikke hadde mulighet til å være med på dette laget, da de stilte opp for sine respektive guttelag i samme cup. Ready hadde for eksempel et lag bestående av majoriteten jenter. Det at både U15 laget og nettopp Ready kvalifiserte seg for kvartfinalen vitner om at det er veldig mange jenter som holder et høyt nivå i norsk bandy.

Stor takk til arrangør for en flott cup med topp is i opptil 18 varmegrader, veldig gode dommere og kjempedyktige, fairspillende motstandere!

Lagledelsen var ved Even Bolstad og Thomas Selbekk.

Bildet bak fra venstre: Mina West (Høvik), Edda Greaker (Ullevål), Torill Raugstad (Ullevål), Camilla Rokke (Ready), Matilde Dyrhol Jørgensen og Marthe Bakken (begge Solberg).
Foran fra venstre: Julie Storvik (Høvik), Stine Bolstad (Solberg), Martine Krogsveen, Sandra Follesø (begge Høvik), Tiril Haug Hanssen og Charlotte Marie Selbekk (begge Haslum).
Liggende foran de to keeperene Karen Solem Knutsen (Solberg) og Ane Staubo (Ready).

CHRISTER LYSTAD ÅRETS HERRESPILLER 2011/12
Etter forslag fra Stabæk IF, innførte Bandyseksjonen sesongen 96/97 kåring av årets spiller i norsk bandy. Prisen, fra utstyrsleverandøren LETA AS, gikk første året til Røas Andreij Timousjev. 97/98 til Stabæks Aleksander Yamtsov, tredje og fjerde år til Stabæks Evgenij Opytov. 00/01 til Mjøndalens Robert Arnesen, 01/02 til Stabæks Pål Hanssen, 02/03 til Sarpsborgs Christer Lystad, 03/04 og 04/05 til Jonas Pettersson, Mjøndalen, 05/06 til Nikolay Hauger, Stabæk, 06/07 og 07/08 til Thomas Moen, Solberg. 08/09 til Christian Waaler, Høvik IF. 09/10 Marius Austad, Solberg SK og 10/11 Christer Lystad, Sarpsborg.

Trofeet fra Leta AS blir hvert år delt ut på bandyfinalen.

Bildet: Christer Lystad årets spiller i 02/03, 10/11 og 11/12

Kriteriene er som følger:
- Kåringen omfatter kun spillere, norske som utenlandske, i norsk eliteserie 11/12.
- Hver eliteklubb kan nominere 3 spillere som gis henholdsvis 5-, 3- og 1 poeng.
- Det er tillatt å nominere spillere fra egen klubb, hvis man mener de er blandt de beste.
- Ved poenglikhet avgjøres ved den som har fått flest 5 poengere etc.
- Poengsettingen skal være på bakgrunn av prestasjoner gjennom sesongens eliteseriespill.

Følgende spillere ble nominert fra eliteklubbene 2011/12:
Christer Lystad, Sarpsborg, Max Pehrsson, Sarpsborg, Emil Øby Olsen, Sarpsborg, Nicolai Rustad Jensen, Stabæk, Fredrik Randsborg, Stabæk, Evgeny Opytov, Høvik, Vladislav Alfertyev, Høvik, Christopher Smerkerud, Ullevål, Erik Meier, Ullevål, Erik Andersson, Ready, Leif Skaar, Ready, Christoffer Andersen-Gott, Ready, Ole Fevang, Solberg.
EBBA NORDAHL ÅRETS DAMESPILLER 2011/12
Dameklubbene har siden sesongen 2006/07 kåret "Årets damespiller" i norsk bandy.
Trofeet, fra utstyrsleverandøren Leta AS, blir hvert år delt ut på damefinalen.

Helle Lillejord, Nordre Sande, har tidligere vunnet kåringen som
"Årets damespiller" tre år på rad: 2006/07, 2007/08 og 2008/09.
Prisen ble ikke utdelt i 2009/10, men i 2011/12 vant Beate Bjølgerud Nygaard fra Stabæk IF prisen.

Årets spiller" 2011/12 ble Ebba Nordahl fra Stabæk IF.

Følgende spillere ble nominert fra dameklubbene 2011/12:
Beate Nygaard Bjølgerud, Stabæk, Tommeline Bjerkely, Ready, Hanne Teigstad, Nordre Sande/Drammen Bandy, Ebba Nordahl, Stabæk, Lene Aamot, Nordre Sande/Drammen Bandy, Ingrid Bjonge, Høvik, Ane Solem Knutsen, Solberg/Mjøndalen/DBK, May-Britt Moen, Solberg/Mjøndalen/DBK, Julia Shaughnessy, Solberg/Mjøndalen/DBK.


100 ÅR MED STABÆK IF

-Lite ante vel de få entusiastene som stiftet Stabæk Idrætsforening den 16.mars 1912, at den skulle utvikle seg til å bli en av landets største med en rekke sterke idrettsgrener og med et ikke ubetydelig bidrag til bygdens sosiale og kulturelle utvikling.
Dette skrev "Jøssing-mesteren" i bandy fra 1945, klubbens president Jon R. Ivarson,
i forordet til jubileumsboken da Stabæk IF fylte 75 år i 1987.
Jon R. Ivarson, som ungdommelig sprek stilte på "Plassen" under årets NM-finale mellom hjemmelaget Stabæk og Solberg, uttalte videre i boken for 25 år siden at bandyen helt siden 30-tallet har tilhørt toppskiktet i Norge.
Mye vann har sildret ut av Tjernsrud-tjernet via "Sta-bækken", som løper under bandysekretariatet på "Plassen" og ut i Holtekilen, siden Jakob Kristiansen ble klubbens første formann i 1912. Det var mye fotball og ski de første årene. Idretter har kommet og gått og skapt engasjement i flere generasjoner. (Bildet over fv.: Kjetil, Nikolai og Odd Jensen, tre generasjoner og alle Norgesmestere i bandy.)

Til tross for fotballen og kvinnehåndballens sterke posisjon i media fra midten på 90-tallet, må vi i jubileumsåret ærbødigst kunne få sitere klubbens avdøde Æresmedlem;
bandy-, ishockey- og fotballspilleren Rolf "Rolle" Person:
- Stabæk IF er og blir for meg i første rekke en bandyklubb.
"Rolle" Person spilte for øvrig 9 A-landskamper i bandy, ble illegal Norgesmester i både 1943 og 1945 og deltok sammen med klubbkameratene Arne Bakker (Egebergs Ærespris) og Harald Aalerud på OL-laget i bandy i 1952. Stabekkmannen Fin Jenssen, bror til den ivrige tilskueren og sangeren Jens Book-Jenssen, var lagleder for olympialaget og dessuten dommer i bandyfinalen 1961 og VM-dommer i Sverige i 1963.

Krigsårene
Noe av det stolteste i klubbens historie er bidraget til "Idrettsfronten" 1940-45. Klubbformann Asbjørn Ramsøy sa blankt nei til å samarbeide med "de nye herrer".
Stabæk-medlemmer deltok i illegale konkurranser i fotball, ski-disiplinene, orientering og bandy. I 1943 gikk Stabæk til topps i bandy etter å ha slått Drafn 5-0 ute på Snarøyasundet. I 1945 slo Stabæk Frigg 3-0 på Kolbotnvannet. Spillerne fra disse to "Jøssing-mesterskapene" fortjener å nevnes:
Storkeeperen Vedel Høilund, Finn Knudsen, Anton Hansen, Rolf Person, Bjarne Pedersen, Thorolf Hansen, Finn Thorp, Terje Braathen, Gunnar Drage, Knut "Skipper´n" Kristiansen, Nils Larsen, Thorbjørn Smeland, Ulf Scott Kristensen, Bjørn Gulbrandsen og Jon Ivarson.

Trans World Sport besøkte Stabæk IF i 2009 (TV-sendt 80 land): TWS

Damebandyen
Den som trodde at damebandy var noe forholdsvis nytt, tar grundig feil. Midt på 30-tallet etablerte Stabæk og Ready som de eneste i Norge damelag. Klubbene spilte flere oppvisningskamper. Fra avisen Sportsmanden 22.2-37 står følgende å lese:

- Som en morsom forkamp til bandyfinalen på Stabekk igår møttes Readys og Stabæks damelag. Det blev en livlig match fylt med opprivende scener, variert, vekslende spill og de pussigste situasjoner. Readys fruer forsynte seg først av fatet, de la sig til med 1-0 ledelse efter en lekker scoring. Stabæks unge piker vilde dog ikke vise sig snauere og når først gjestene hadde forsynt seg, hugg de også til og utlignet. Matchen sluttet altså 1-1 til stor bedrøvelse for begge parter.
Alt strev var forgjeves, seiren de hadde lovet sine mannlige venner å ta, måtte de undvære.


Den store spilleren på 30-årenes damelag fra Stabæk var målscoreren Hjørdis Drage, men i moderne tid har også Stabæk-damene, som tok sølv i årets NM-finale, gjort seg godt bemerket. Klubben vant NM for første gang i 1995, har siden tapt noen finaler, men ble Norgesmester igjen i 2003, 2005, 2007, 2010 og 2011.
Den tidligere landslagskapteinen, Bragdmerkekvinnen, Årets spiller 2010/11, tobarnsmoren og to ganger bronsemedaljør i VM, Beate Bjølgerud Nygaard (tv.), var med å vinne samtlige Norgesmesterskap. Hun deltok også på årets damelandslag i VM i Irkutsk i Sibir.
Vi nevner også landlagsspilleren Vibeke Tonning (th.) som første gang ble Norgesmester for Stabæk i 2003 og overlegent har vunnet toppscoreren på damesiden en rekke sesonger. Forsvarsspilleren Heidi Tho, med tre VM-bronser på samvittigheten, kunne ikke bli annet enn bandyspiller med genene til faren Svein Olav Tho i kroppen. Oppdratt som hun er sammen med brødrende Espen og Egil som begge ble A-landslagsspillere. Eldstebroren Espen Tho er nå forbundskaptein for herrelandslaget i bandy.

Herrebandyen
Stabæk IF er en av de klubbene som har produsert flest landslagsspillere gjennom tidene, hvor de langt fleste utøverne har trådt sine barneskøyter på Stabekkbanen. En bane som ble bygget om til kunstisbane og ferdigstilt i januar 2001. En viktig milepæl i klubbens bandyhistorie som Einar Forfang skal ha mye av æren for.
Bildene; Espen Tho (tv.) og Nikolay Hauger (th.)

Av store spillere og klubbprofiler etter krigen må nevnes Odd Jensen(2A), samt sønnen Kjetil Jensen(85A) som var kaptein på bronselaget fra VM´93 på Hamar, Odd Heiestad(10A) med VM-sølv fra 1965, brødrene Frode(14A), Eskild(22A) og Lyder Follvar(10A), Einar Forfang med desidert flest klubbkamper, brødrene Børre(21A) og Lars Hauger(63A), Olav Ketilsson(9A), Jan Petter Johansen(34A), eminente Pål Østensen(67A), målvakten Thomas Arnesen(62A), Espen Tho(36A), Nikolay Hauger(40A) som ble kåret til Årets spiller i 2005/06 og ble A-landslagstrener sesongen 2010/11. Årets Norgesmester og landslagsmålvakt Lars Johanson (47A). Den mestvinnede i klubben med hele 11 NM-titler.

Det bør også nevnes at Arve Johnsen(56A) spilte flere år for Stabæk, selv om han opprinnelig var fra Sagene. Frem-gutten Pål Hanssen(109A), kanskje Norges beste gjennom tidene, spilte også mange sesonger i Stabæk-trøya og satte i 2001/02 norsk scoringsrekord med 84 mål på 18 kamper.
Bildene: Pål Østensen (tv.) og Pål Hanssen (th.)

Stabæk IF spilte lørdag 10.mars sin 33. NM-finale siden finaledebuten mot Grane fra Sandvika i 1934 (tap 2-4). Den første Kongepokalen tok Stabæk i 1952, hvor Mjøndalen fikk unngjelde med siffrene 4-3. Bærumslaget, som var 90-årenes "Rosenborg-syndrom" i norsk bandy, har nå tangert Drafn med 19 NM-seire. Det seneste NM-gullet ble erobret på "Plassen" den 10.mars 2012.
Stabæk har, siden ordningen ble innført i 1975/76, tatt 12 seriemesterskap, 1 seriegull mer enn Mjøndalen på andre plass. Samtlige seriemesterskap etter det første i 1993. Det siste i 2011/12-sesongen. Stabæk har også erobret fire bronsemedaljer i Europacupen.

Aldersbestemte klasser
Antall NM-finaler og mesterskap i aldersbestemte klasser er etterhvert blitt særdeles mange i Stabæk. Derfor nevner vi bare symbolsk at i 2006 vant klubben NM junior-, gutt-, smågutt- og interkrets old boys. Samme årets tapte damene NM-finalen, men herrene vant NM-gullet. I 2009 vant Stabæk de samme klassene i NM som i 2006, men i tillegg ble Bærumsklubben mestere for Veteran 50+. En kjærkommen serie som ble skapt av Stabekkmannen Christian Magnus Falsen og styremedlem Johnny Johnsen i 2004.
På det norske juniorlandslaget som erobret VM-sølv i 1976 spilte tre Stabæk-gutter;
Jan "Jappen" Johansen, Herlog Berge og Olav Ketilsson. Antall aldersbestemte landslagsspillere gjennom tidene er naturlig nok også svært høyt fra Bærumsklubben.

Markante lederskikkelser i og fra Stabæk IF siste 35 år
På ledersiden i norsk bandy med utspring fra Stabæk IF, kan vi ikke unngå å trekke frem forbundets eneste Æresmedlem Leif Hole (tv.).
36 år som leder av Akershus Bandykrets sier sitt. Leif Hole var forbundsdommer i 20 år, VM-dommer i Sovjet i 1981 og i Sverige i 1987 og jobber fortsatt med dommersaken lokalt.

FIBs tidligere generalsekretær gjennom 12 år,
NBFs Gullmerkemann Arne Giving (th.) kommer også fra Stabæk. Arne Giving var president i NBF fra 1987-1991 og har tidligere vært bandyformann i Stabæk og ordförande i svenske Ljusdals BK.
Arne Giving er hedret med FIBs gullplakett for 20 års innsats for internasjonal bandy og er dessuten tildelt Finska Bandyförbundets høyeste utmerkelse.

I jubileumsåret kommer vi ikke utenom Trond Johansen som i en årrekke var leder av bandyavdelingen og senere leder av klubbens hovedstyre. Det ble mange landskamper på Stabekkbanen i Trond sin tid som klubbens bandyleder. Han er tildelt forbundets Hederstegn.
På begynnelsen av 90-tallet tok Einar Forfang over bandyavdelingen. Oppvokst rett ovenfor "Plassen" og en mann med meningers mot. "Gullalderen" for Stabæk og Rosenborg-syndromet i norsk bandy ble etterhvert et faktum. Einar Forfang var landslags-trener for juniorlandslaget som tok bronse i årets VM i Pori i Finland.
Bildet: Trond Johansen(tv.) og Einar Forfang på E-cup.

Thore Hugo Steinrem vokste også opp ved "Plassen" og spilte en rekke klubbkamper for Stabæk som han siden trente frem til NM-gull i 1977. Steinrem begynte i forbundet som trener for gutte- og juniorlandslagene, senere forbundskaptein A-landslaget fra 1985-91.
Thore Hugo Steinrem trener nå Norge U17 gutter.
Den tidligere Norgesmesteren Erik A. Boye har i mange år utført de litt usynlige, men særdeles viktige sportslige og administrative jobbene rundt elitelaget til Stabæk.
En egenskap han har arvet fra sin far Christian Boye, Hederstegninnehaveren, som var leder av junioravdelingen i bandy i drøyt 30 år. Sønnen Erik er idag manager for A-landslaget i bandy.
Dagens leder av hovedstyret i Stabæk IF er Tom Martinussen som har gått gradene i klubben fra han fulgte sønnen fra knøttebandy til junior. Tom var i flere år også leder av junioravdelingen godt støttet av Lise Muri som har vært daglig leder i Stabæk IF siden hun ble ansatt av hovedstyret i 2001.

Her kan du lese tidligere artikler skrevet på nettsidene til NBF om Stabæk IF:
Den utrolige reisen: Arkiv februar 2002
"Balla, balla, balla": Arkiv januar 2003
VM-sølv junior i 1976: Arkiv januar 2007
Stabæk vant alt: Arkiv mars 2009
Bandy-Norge sier tusen takk: Arkiv mai 2010
Mor og bandyspiller: Arkiv mai 2011

FRA MEDIA:
Stabæk IF et stor idrettsfellesskap: budstikka.no
Slik feirer en 100-års jubilant: budstikka.no

ÅRETS FINALEUKE PÅ STABEKKBANEN

Årest finaleuke på "Plassen" er over. Sesongen ebber ut. Vårsolen har tatt et godt tak. Noen synes det er deilig, andre synes det er greit, men tomrommet river litt i entusiastene. Bandyabstinenser kalles det. Det varer frem til påske!
Terapien for de rastløse er som tidligere år å reise ut til "Plassen". Iskunstneren Harald Kleven vet å opprettholde isparketten der ute, selv om det er naturstridig. Pytt,- for Harald er 15 grader pluss, blå himmel og sol a "piece of cake", men vind det liker´n ikke. Derfor var han særdeles bekymret noen timer før herrefinalen lørdag.
En personlig time-out i utvisningsboksen understreket alvoret for oss andre.
Villa-bebyggelsen rundt banen, og i særdeleshet den gule "Kongetribunen" til Einar F., dempet vinden noen sekundmeter, men tak over? Nei takk!
Harald Kleven har de siste dagene sett mer på gradestokken, vind-og fuktighetsmåleren enn andre ser på klokka. Dag eller natt er uinteressant. Det eneste som teller er at lilleguttene (f.99) denne uken kan få prøve seg i den tradisjonelle 11-er turneringen på "Plassen". Et glimrende tiltak av Stabæk for de gryende ungdommene som spiller bandy på stor bane fra neste sesong. 7-er cupen for de yngste lørdag 17. og søndag 18.mars avslutter sesongen.
Enten du vil eller ikke Harald,- da er det slutt for denne gangen. Da kan også du konsentrere deg om 100-års jubileet til klubben. En klubb som gjennom mange generasjoner har betydd særdeles mye for norsk bandy!

Forbundet takker Harald og alle de andre i Stabæk IF for finaleuka 2012!

Les også "Resepten var Stabekkbanen": Arkiv mars 2007
3734 TILSKUERE PÅ DEN FINSKE BANDYFINALEN
Den finske bandyfinalen ble 11.mars spilt for 102. gang. Hjemmelaget Kampparit fra Mikkeli vant sin første tittel i det finske mesterskapet etter å ha slått Narukerä fra Pori/Bjørneborg 6-2 foran 3734 tilskuere. I semifinalen mot OLS Uleåborg var det 1970 tilskuere i Mikkeli. Eneste bane i toppdivisjonen uten kunstis.

Levende bilder fra herrefinalen her: youtube.com
Pekka Huovila´s photos fra herre-, dame- og andre finaler i Finland kan du se her:
Finske finalene

STABÆK VANT HERREFINALEN



Stabekkbanen, Bærum
lørdag 10.mars kl 1600


Solberg - Stabæk, 4(1)-6(2)

Målscorere:
02.min.: 1-0, Simon Stavis (straffe)
18.min.: 1-1, Magnus Høgevold
35.min.: 1-2, Knut Holmen-Jensen
47.min.: 1-3, Petter Løyning
54.min.: 2-3, Petter Moen
65.min.: 3-3, Simon Stavis
77.min.: 3-4, Nikolai Jensen
86.min.: 3-5, Christian Waaler
88.min.: 3-6, Magnus Høgevold
89.min.: 4-6, Lars Fredrik Olsen

Utvisninger Stabæk: 0 minutter
Utvisninger Solberg: 10 minutter

Hovedddommer: Rohit Saggi, Strømsgodset
Meddommere: Fredrik Bjørseth, Hauger og Andre Bergstrøm, Strømsgodset
4.dommer: Carl Jansson, Hauger
Kampinspektører: Egil Larsen og Rune Vidala

T: 1025

Bildet th.: Årets Norgesmester Stabæk IF

Årets toppscorer eliteserien 2011/12: Simon Stavis, Solberg SK - 30 mål

Årets spiller 2011/12 (kåres av eliteklubbene): Christer Lystad. Sarpsborg BK.

FRA MEDIA
Stabæk er bandy-mestere: budstikka.no
Flest NM-tittler: budstikka.no
Vant fortjent: Budstikka.no
Vi hadde litt flaks idag: dt.no
Gullet glapp for SSK: dt.no
Budstikkas bildeserie: budstikka.no/bildeserier
Publikum på finalen: budstikka.no/bildeserier

UNDERHOLDENE DAMEFINALE
Årets damefinale mellom seriemester Nordre Sande/Drammmen Bandy og Stabæk ble en meget spennende og velspilt kamp foran 150 enstusiastiske publikummere på Stabekkbanen i Bærum. Spesielt andre omgang inneholdt det meste av hva bandy-folket kan ønske seg av underholdning på isparketten.
Det var en opplagt Marie Grepperud fra Klevjerhagan som åpnet bandyfesten med en scoring på kloss hold godt assistert av banens beste spiller Hanne Teigstad. Imidlertid var det Stabæk som kunne gå til pause med ledelsen 2-1 etter to gode skudd av Vibeke Tonning som for øvrig besørget hat-trick og alle Stabæks mål i denne NM-finalen.
Høyt tempo, fine kombinasjoner, driblinger, mange sjanser til begge lag og etterhvert flere skudd preget kampen ut over i andre omgang. Høy innsats førte også til en del tøffe tak, tacklinger på grensen av det tillatte og også noen utvisninger. I en nærkamp ble desverre Stabæks forsvarsklippe Maria Skavhaug skadet og måtte sette kursen mot Bærum sykhus. Trolig et fingerbrudd.
Fra dette tidspunktet i kampen tok "Nordre" mer og mer over spillet og en opplagt lagkaptein Hanne Teigstad besørget lagets to siste mål fra det 63.minutt. Hennes sololøp på den ene scoringen var en stor prestasjon og vil bli husket lenge!

Bildet fra v.: Helle Lillejord og Hanne Teigstad, Nordre Sande/Drammen Bandy

Norgesmestere i bandy: dt.no
Gullet glapp: budstikka.no
Jon Stettes fotoserie: flickr.com

Årets spiller:
Svenske Ebba Nordahl fra Stabæk ble av dameklubbene kåret til "Årets spiller" i norsk damebandy. Gullkølla på sokkel gitt av Leta AS ble overrakt på finalen.
FAKTA FRA DAMEFINALEN



Stabekkbanen, Bærum
fredag 9. mars kl 20.00:


Nordre Sande/Drammen Bandy -
Stabæk, 6(1)-3(2)




Målscorere:
05.min.: 1-0, Marie Grepperud
13.min.: 1-1, Vibeke Tonning
33.min.: 1-2, Vibeke Tonning
43.min.: 2-2, Helle Lillejord
52.min.: 3-2, Helle Lillejord (straffe)
57.min.: 4-2, Marie Grepperud
60.min.: 4-3, Vibeke Tonning
63.min.: 5-3, Hanne Teigstad
70.min.: 6-3, Hanne Teigstad

Utvisninger Nordre Sande/Drammen Bandy: 0 minutter
Utvisninger Stabæk: 18 minutter

Hoveddommer: Kjell-Arild Disch, Frem 31
Meddommere: Lasse Mila, Strømsgodset og Sebastian Solberg, Øvrevoll/Hosle
Kampinspektør: Egil Larsen

T: 150

Bildet th.: Årets Norgesmester Nordre Sande/Drammen Bandy

Årets spiller 2011/12 (kåres av dameklubbene): Ebba Nordahl, Stabæk


DET BEGYNNER OG SLUTTER PÅ LØKKA
Finalen i den aldersbestemte klassen Interkrets Veteran 50+ ble spilt på Stabekkbanen onsdag 7.mars. Nærmere bestemt var det kun halve Stabekkbanen som var i bruk.
De noe tilårskomne og velsituerte herrene spiller nemlig 6-er bandy.
Det var det levende idrettsleksikonet Johnny Johnsen fra Sagene og Christian Magnus Falsen fra Stabæk som brakte med seg ideen til høyborgen i femte etasje på Ullevål stadion våren 2004.
Christian Magnus Falsen, hvis tippoldefar er avtegnet på tusenlappen, mente det ble for tøft å spille old boys 35+ sammen med den tidligere landslagskapteinen Kjetil Hannar Jensen og playmakeren Pål Kristian Østensen.
Fra sesongen 2004/05 ble veteranserien spilt som en prøveordning med alderstilpassede regler. Nærmest løkkebandy uten tillatelse til å løfte kølla for skudd, ubegrenset antall innbyttere og tre corner straffe på ishockeyvis.
Årets finale i Interkrets Veteran 50+ var altså den åttende på rad. Den viktigste av alle årets bandyfinaler, ifølge aktørene fra Stabæk IF og Ullevål IL, de 12 tilskuerne, banemann Harald Kleven og 69-åringen Einar Forfang som ikke kunne spille grunnet en brist i et ribben som desverre ikke gror like fort som i gamle dager.
Hva med spillertroppen til Stabæk?
Joda,- Christian Magnus Falsen (f. 22.12.47) skrider nydelig på skøyter, men har et klart forbedringspotensiale på straffer. Lagets sjefsideolog som scoret et mål til tross for kun to innhopp på banen. Herlog Berge er fortsatt bra, men holdt utvilsom et høyere nivå da han tok VM-sølv for juniorer i 1976. Wilhelm Fremstad er det nest beste kjøpet fra Frem 31 etter Pål Hanssen. Sponsoren Lars Lefdal har fast plass i første-sekseren.
Hva med spillertroppen til Ullevål?
Kjell-Ivar "Kylling" Engebretsen, kåret av avisen Fremtiden til det forrige århundrets beste bandyspiller, holder fortsatt et høyt teknisk nivå og stod for halvparten av Oslo-lagets scoringer i veteranfinalen. Spilleforståelsen hos 66-åringen er der fortsatt, men utførelsen ble til dels hemmet av de langsommere fysiske bevegelsene. Willy Olsen, det flyvende tekniske vidunderet i fotball (Frigg) og bandy har aldri spilt med susp og leggeskinn.
Det gjorde han heller ikke nå. Jongleringene og snurrepiperiene med ballen var tilsynelatende noe mer stasjonære enn i glansdagene. Forsvars-glippen Kåre Haug (64) var dypt savnet, men prioriterte uforståelig nok ishockey-turné i Toronto (her blir det intern oppvask?). Morten Østby holder seg fortsatt uforskammet godt og ungutten Trond Audun Sørensen, som spiller på disp grunnet gode kontakter i forbundet, har styrket laget fra Ullevål-sletta, ifølge "Kylling".
Hvordan gikk kampen?
Joda,- total neglisjering av defensiven, men mye pent egospill fremover på banen veide opp underholdningsverdien i snøværet. Sluttresultatet 17-6 til Bærumsklubben sier sitt på 2x30 minutter. Banens beste: Den russiske dommeren Andrej Jigouline.

Redaksjonen skulle ta actionbilder, men det var lite action å se. Derfor kommer det sakte, men sikkert et stillbilde av vinnerlaget neste uke.

Bildet over: Stabæk IF - vinner Interkrets Veteran 50+
FØLG KAMPENE PÅ LIVEBANDY.NO
Gå inn her. livebandy.no

DOMMEROPPSETTENE
Fredag 9.mars, Stabekkbanen, Bærum kl 2000: Finale damer
Lag: Nordre Sande/Drammen Bandy - Stabæk
Dommere: Kjell-Arild Disch (hd), Frem 31, Lasse Mila, Strømsgodset
og Sebastian Solberg, Øvrevoll/Hosle
Kampinspektør: Egil Larsen

Lørdag 10. mars, Stabekkbanen, Bærum kl 1600: Finale herrer
Lag: Solberg - Stabæk
Hovedddommer: Rohit Saggi, Strømsgodset
Meddommere: Fredrik Bjørseth, Hauger og Anders Bergstrøm, Strømsgodset
4.dommer: Carl Jansson, Hauger
Kampinspektører: Egil Larsen, Snarøya og Rune Vidala, Haslum

Øvrige dommeroppsett finner du på NM-siden: NM-sidene
KJÆRE BANDYVENNER

På vegne av Norges Bandyforbund er det en glede for oss å få ønske alle hjertelig velkommen til en ny finaleuke her på Stabekkbanen i Bærum.
Spesielt hyggelig er det i år, hvor den tradisjonsrike klubben Stabæk IF fyller 100 år, noe som skal behørig feires og markeres både denne og neste helg og utover i jubileumsåret.


Årets finaleuke føyer seg inn i en lang rekke mesterskap, landskamper og internasjonale turneringer som har gått av stabelen på "Plassen". En bane som mange i bandy-Norge fortsatt oppfatter som en av de hyggeligste og mest intime arenaene å komme til.
Stabæk IF med alle sine frivillige, har i alle disse mesterskapene gjort en stor og god innsats. Dette har gitt mange positive og hyggelige tilbakemeldinger til Bandyforbundet både fra inn- og utland.
Stabæk IF har arrangert finaleuka for alle NM-klasser fire ganger tidligere; 2008, 2007, 2003 og 2002. Imidlertid har en rekke enkeltstående herre-finaler og aldersbestemte NM-finaler funnet sted på Stabekkbanen opp igjennom det forrige århundre. Den gamle "Filmavisen" kan bl.a dokumentere med levende bilder fra "Plassen" fra NM-finalen i 1955.

Stabæk IF er en av de klubbene som har produsert flest landslagsspillere gjennom tidene, hvor de langt fleste utøverne har trådt sine barneskøyter på Stabekkbanen. En bane som ble bygget om til kunstisbane og ferdigstilt i januar 2001. En viktig milepæl i klubbens bandyhistorie.

Vi til slutt få ønske spillere, ledere, dommere, arrangører, publikum og presse lykke til med finaleuken.
Vi håper at publikum kjenner sin besøkelsestid. Møt opp og gjør dette til årets festforestilling! Med Stabæk IF som arrangør skulle alt være i trygge hender!
Forbundet ønsker lykke til med finaleuka 2012 og gratulerer klubben med de 100 år!

Hilsen
Ivar Nordberg og Stein Pedersen
President NBF og leder av Bandyseksjonen NBF
HOSLE OG SOLBERG VANT SKOLETURNERINGEN
Finalespillet i årets barneskoleturnering fant sted på tradisjonsrike Jordal Amfi i Oslo fredag 9. mars. Det var kvalifisert to jentelag og tre guttelag gjennom kretsvise grunnspill i tre fylker, hvor det til sammen deltok 25 lag fra 19 skoler. Skolebandyturneringen med finalespill startet opp i 1958 og har således vært spilt i 54 år. For 20. gang på rad ble det også arrangert finalespill for jentene.
Turneringen var velspilt og mange talenter fikk vist seg frem. Mange gode teknikere, skyttere og målvakter på guttesiden, men det var spesielt lagspillet til Hosle skole som imponerte stort. Disse spillerne får vi garantert høre mye om i fremtiden!
Gutta fra Åsen skole i Mjøndalen deltok i skolefinalen for første gang. Spillerne var teknisk gode, men lagspillet ble litt tilfeldig, noe som lærerene Kjetil Bergh og Stian Kristiansen, begge tidligere A-landslagsspillere i bandy, fikk erfare bak vantet.
Laget til Ullevål skole jobbet godt i kampene, men det scorter litt på kølleferdighetene i trange rom og foran kassa.
På jentesiden var Solberg skole klart best igjen og vant tredje året på rad. Et jevnt og godt lag fra Solberg, men de unge Høvik-jentene spilte seg stort opp i finalens andre oppgjør.
God dommer var Erik Helmich-Pedersen fra Øvrevoll/Hosle som stod løpet ut på Amfi´n alene i hele tre effektive timer .

Fra Eikernytt om Solbergjentene: eikernytt.no

TABELL Gutt/Mix
Hosle skole, 8p
Åsen skole, 4p
Ullevål skole, 0p

TABELL JENTER
Solberg skole, 4p
Høvik verk skole, 0p

Hosle skole, Akershus
Espen Anker Jacobsen, Oskar Blegen, Endre Tveiten, Morten Hodt, Lasse Norderud,
Per Kristian Salveson, Øyvind Hjermstad, Erling Hjermstad og Håvard Hjermstad.

Solberg skole, Buskerud
Maria Palmberg, Sung Hlawg Chin, Camilla Ask, Nora Haugstvedt, Ronja Thorvaldsen,
Mia Wam Johansen, Åsa Hernes, Emilie Lislelid, Helene Nisja Olsen og Clemence Rugamba.

STABÆK IF OG SOLBERG SK I BANDYFINALEN


Stabæk og Solberg møtes i år for ellevte gang i en bandyfinale på herresiden. Kampen spilles på Stabekkbanen i Bærum lørdag 10.3 kl 1600. Dette som et ledd i den ærverdige arrangørklubbens 100-års feiring.
Sist Solberg og Stabæk møttes i NM-finalen var i 2010 på Marienlyst i Drammen, hvor Solberg vant hele 8-1. Ifjor var det som kjent Stabæk som slo Mjøndalen 5-4 i en thriller av en NM-finale i Drammen. Solberg røk noe overraskende ut for bruntrøyene i semi´n.

Første finalemøte mellom Solberg og Stabæk var i 1983, hvor gutta fra "Ælva" vant 7-5. Solberg har totalt seks finaleseire i innbyrdes oppgjør. Stabæk har fire.

FINALEMØTER STABÆK-SOLBERG
1983: Solberg - Stabæk, 7-5
1988: Solberg - Stabæk, 5-2
1989: Stabæk - Solberg, 1-9
1990: Solberg - Stabæk, 6-3
1995: Solberg - Stabæk, 2-3(e.e.omg.)
1998: Solberg - Stabæk, 4-3(e.e.omg.)
1999: Solberg - Stabæk, 4-6
2008: Stabæk-Solberg, 8-5
2009: Stabæk - Solberg, 5-3
2010: Solberg - Stabæk, 8-1
SOLBERG TIL NM-FINALEN
Søndag kveld vant Solberg 8-6 over Sarpsborg på Vassenga i det femte semifinale- oppgjøret for herrene. Etter 1. omgang ledet Sarpsborg 5-2, hvor veteranen Christer Lystad og svensken Max Pehrsson var de toneangivende spillerne.
En dramatisk avslutning av kampen med mye utvisninger til Sarpsborg fra det 73. - 91. minutt ødela mye for Østfoldlaget, ifølge en svært skuffet Lystad som for øvrig endte på delt andre plass på årets toppscorerliste med 29 mål og dessuten delt vinner av "poengplukkeren" 2011/12 sammen med Marius Austad fra Solberg.
Solberg ledet både 1-0 og 2-1 tidlig i kampen, men ved pause var stillingen fortjent 5-2 til "særpingene". Fra det 73. spilleminutt satt fire Sarpsborgspillere på utvisningsbenken samtidig. Å spille 6 mot 11 ble for tøft, selv for et godt trent Sarpsborglag. Resten av kampen hadde Østfoldlaget stort sett to mann ute og Solberg kunne sakte, men sikkert ta igjen ledelsen. Laget fra Nedre Eiker hadde besørget to mål flere enn motstanderen da hoveddommer Rohit Saggi, Strømsgodset, blåste av den femte semifinalen mellom Solberg og Sarpsborg. Solberg Sportsklubb og årets toppscorer for tredje gang, Marius Austad, kan glede seg til den 17. NM-finalen og forsøke å hente hjem den tiende Kongepokalen til "ælva" på Stabekkbanen lørdag 10.mars.
Finalestart kl 1600.

Solberg til NM-finale: dt.no
Slått ut av NM: nrk.no
Bilder fra kampen: sa.no/bildeserier

NORDRE S./DRAMMEN TIL NM FINALE DAMER
Alt sluttspill for damene går som 9-er bandy. Motstanderne i semifinalene møttes i et oppgjør hver. Det spilles en NM-finale.
Fredag kveld 2.mars slo Stabæk-damene Ready 6-4 på "Plassen". Bærumslaget er klare for sin tredje NM-finale på rad.

Stabæk er regjerende Norgesmestere på damesiden etter at de slo Nordre Sande 5-4 i fjorårets NM-finale på Marienlyst i Drammen.
Også i 2010 ble Stabæk NM-vinner med siffrene 7-3 over Nordre Sande.

Nordre Sande/Drammen Bandy slo Høvik i den andre semi´n på Høvikbanen tirsdag kveld 6.mars. De unge Høvik-jentene gjorde imidlertid sitt til at det ble en jevn kamp.
Et Bærumslag vi skal regne med i årene fremover.

Semifinale 02.3: Stabæk - Ready, 6-4
Semifinale 06.3: Høvik - Nordre Sande/Drammen Bandy, 2-3
Høvik lagde spenning foran 100 tilskuere: budstikka.no

Nordre Sande/Drammen Bandy og Stabæk klar for NM-finalen fredag 9.mars kl 2000.
Bildet tv.: Nordre Sande/Drammen Bandy årets seriemestere til NM-finalen 2012
Bildet th.: Stabæk IF finalist igjen og NM-vinner damer 2011
SEMIFINALENE HERRER: 5. OPPGJØR SØNDAG
Fredag kveld vant Solberg 4-3 i Sarpsborg noe som betyr et femte semifinale-oppgjør på Vassenga i Nedre Eiker søndag. Sarpsborg vant de to første oppgjørene med relativ klar margin. Solberg vant med et mål i begge de to siste oppgjørene.
Les Sarpsborg Arbeiderblad fra fjerde kampen her: sa.no
Bandy-folket kan glede seg til en toppkamp på søndag kl 1800.
ULLERN OG SOLBERG 2 RYKKET OPP I 1. DIVISJON
Ullern og Solberg 2 rykker opp i 1.divisjon for neste sesong. Hauger BK og Drammen 2 ble sist i kvaliken og spiller neste år i 2.divisjon.
Du kan lese om opprykket til Ullern her: Ullern Avis Akersposten
SKØYTEFEST PÅ KANALENE I AMSTERDAM
Is på grachtene i Amsterdam: vg.no