Home





Norconsult
KUNSTIS













Adresser Generalterminplan Seriene Klubbservice Utdanning Års- og Styremøter Statistikk Linker Arkiv Utvikling Anlegg

Arkiv

September 2007

SARPSBORG SLO HAMAR I VIKINGSKIPET

Vikingskipet, Hamar 29.09.07
HIL - Sarpsborg 3 - 6
Av Jens Nesvaag

Sarpsborg gjestet HIL til treningsmatch lørdag kveld og de vant årets første match i Vikingskipet. Sarpingene forsterket laget sitt med hele 5 svenske spillere fra fjoråret, og er tippet i toppen av eliteserien med disse forutsetningene. Desverre har de fått en nesestyver i form av en rusten rørfordamper som forsinker isen på Sarpsborg stadion til juletider. Det er synd for Sarpsborg.
HIL derimot har ikke "handlet" like mye, foreløpig er nederlenderne Rens Bögels og Twan Hengst fra Nijmegen Bandy hentet inn, i tillegg til svenske August Kindvall fra Motala Bandy som om kort tid vil være på plass i Hamar.
Kampen var det Sarpsborg som tok tak i først. De styrte mye av 1. omgangen mot et noe passivt Hamar lag. Vi slet med å komme i gang, mens Sarpsborg trykket oss tilbake og spilte bedre enn oss. Det resulterte også i at Sarp kunne gå opp i 1, 2, 3 og 4 måls ledelse før vi fikk inn en redusering like før pause. "Påsan" kontrollerer kula inn på volley alene forran mål.
Omgang 2 var bedre fra vår side. Vi hevet spillet høyere i banen og la press på Sarpsborg. Det resulterte i bedre spill og en tidlig resudering på bra ekspedert corner av Boshi. Vi fikk i gang skøytene og samspillet ble forbedret sett i forold til første omgang. På stillingen 2 - 4 misser vi en opplagt sjanse og får i stedet en imot. Vi scorer en til og Sarp får en til så sluttresultatet viste 3 - 6. Vi ser oss fornøyd med nivåhevingen i 2. omgang og 2 - 2 i andre omgang var en klar forbedring. Vi kunne fort ha satt flere der. Forøvrig gratulerer vi Mikkel Frodahl med A-lags debut på keeperplassen med en veldig bra match og mange kvalifiserte redninger.
Neste treningskamp for Hamar er mot Høvik søndag 7. oktober kl. 19:30.

SVENSK DAMELANDSLAGSTROPP
Sverige har tatt ut den første damelandslagstroppen: Les her: svenskbandy.se

BANDYDOMMERNES FORENING 25 ÅR

Norges Bandyforbund gratulerer dommerforeningen (BDF) som fyller 25 år idag den 27.september.
BDF har gjennom årene søkt å legge forholdene best mulig til rette for sine medlemmer, hovedsakelig bestående av forbundsdommere. Foruten rene økonomiske og utstyrsmessige saker har BDF også jobbet mye med dommerfaglig utvikling. Dette ofte i samarbeide med forbundets dommerkomite. Her kan bl.a nevnes diverse testsamlinger på barmark og is, seminarer, turneringer, regelendringer, diverse klubbesøk m.m. Denne høstens visit hos eliteklubbene koordineres av BDF. Dommerforeningen har også utarbeidet et system for erkjentlighet til forbunds- dommere som har utmerket seg gjennom internasjonale oppdrag, dømte NM-finaler m.m. De har etablert god kontakt med "broder-organisasjoner" i Sverige og Finland. BDF spilte også en stor rolle i forbindelse med overgangen fra to til tre-dommer system få år tilbake. De senere årene har Dommerforeningen utviklet egne, fyldige hjemmesider som alltid er oppdaterte,- noen ganger også litt i forkant!
Klikk deg inn her: Bandydommernes Forening

BDF har flere ganger vist seg å være en maktfaktor i norsk bandy. Noen ganger i tøffe forhandlinger med forbundet. Mange husker kanskje dommerstreiken i eliteserien for få år tilbake,- den første streiken i norsk idrettshistorie siden krigens dager!

Tidligere bandypresident Kjell Hovland Olsen tok initiativet til å starte BDF i 1982 sammen med forbundsdommerne Håkon Tryver, Finn Johansen og Frode Jacobsen. Som første formann ble også Kjell Hovland Olsen valgt. Sekretær ble Finn Johansen og kasserer Sjur Kortgaard med Øivind Nenseth som vara. I jubileumsåret er Rune Harald Jahnsen (Skiold) formann. Et verv han har hatt i nærmere 10 år og som feires med dommerbesøk hos Mjøndalen IF.

Av dagens forbundsdommere som gjennom 25 år har vært tilknyttet BDF nevnes følgende: Kjell Hovland Olsen (Sparta/Bragerøen), Rolf Wendt Andresen(Strømsgodset), Helge Stenseth (Strømsgodset), Pål Christian Dahl (Frigg/Ullevål), Jan Eriksen (Bygdøy), og Øistein Rune Eriksen (Cicignon/Torp).
Andre "kjendisdommere" på den tiden var: Øivind Nenseth (Pors), Arnfinn Halvorsen (Brevik), Tore Fronth (Skeid), Håkon Tryver (Skeid), Harald Nilsen (Ullevål), Harald Hanssen (Strømsgodset), Christian Raabe (Strømsgodset), Kjell Olsen (Strømsgodset), Leif Hole (Stabæk), Sjur Kortgaard (Mjøndalen), Knut Stunner (Høvik) og Leiv Lageraaen (Røa). Vi må heller ikke glemme "verdens beste dommere": Finn Johansen og Frode Jacobsen, begge Sarpsborg FK. Det bør også nevnes at Jørn-Ivar Pettersen (Solberg) ble forbundsdommer i 1983 og umiddelbart medlem av BDF. Han er også aktiv idag.

Bildene: Øverst tv. Kjell Hovland Olsen, th. Rune Harald Jahnsen

ELITELISENS 2007/08 INNVILGET

Lisensutvalget i forbundet har etter søknad innvilget samtlige åtte eliteklubber elitelisens for kommende sesong. Klubber som er innvilget dispensasjon på visse områder må imidlertid redegjøre for videre oppfølging etter en tidsplan.
Det var et enstemmig Årsmøte i 2007 som vedtok de nye kravene til elitelisens. Målet er å oppnå en gjennomgående økning av kvaliteten på bandyproduktet. Dette første året var søknadsfristen 1.september, men fra 2008 må klubbene søke innen 1.juni.
ELITEKRAV OM SPILLERKVELD MED FORBUNDSDOMMER
Elitelisensen inneholder en rekke krav som skal innfris. Bl.a er eliteklubbene forpliktet til å gjennom føre en spillerkveld før seriestart med en forbundsdommer som skal gjennomgå Kamp- og Spillereglemenet med vekt på nye regler, tolkninger og fokusområder.
Videreutvikling av en positiv organisasjonskultur og et positivt miljø på og utenfor banen vil stå sentralt som fokusområde i år (ref. enstemmig Årsmøtevedtak 2007).
Forbundet ser gjerne at bandystyre og lagledelse deltar på spillermøtene, hvor forbundets dommerkomite i tillegg stiller med en kampinspektør som gjennomgår sin nye rolle under elitekampene. Som kjent erstatter kampispektøren i en utvidet funksjon den tidligere sensoren.
Spillerkvelder:
September: Stabæk 18., Solberg 20., Hamar 25., Ullevål 26., Mjøndalen 27.
Oktober: Ready 3., Drammen 8., Sarpsborg 10.

JUNIORCUPER - "BEST PÅ UNGDOM"
Tilbudet om cuper i 7ér bandy er godt ivaretatt i bandy-Norge. Klubbene kan nærmest velge å vrake i tilbud for de yngste. For mange arrangørklubber representerer inntektene fra den årlige cupen en betydelig andel på budsjett. Foreldre, søsken, tanter, onkler og besteforeldre følger gjerne den unge håpefulle og legger igjen mange sårt tiltrengte kroner i klubbkassa.
Mange bandyledere er imidlertid av den oppfatning at tilbudet om cuper i 11ér bandy er for tynt. Dette gjelder spesielt for gutte- og juniorklassen. Riktignok gir slike cuper som oftest mindre omsetning og derav mindre inntekter, men skulle norske bandyklubber anstrenge seg litt mer for å innfri strategien om "Best på Ungdom"??
Kosa Open, som arrangeres på Hauger kunstisbane og Stabekkbanen i Bærum, er i så måte et eksempel til etterfølgelse. I år er rekordmange 154 lag påmeldt cupen som arrangeres for 16. året på rad av Akershus Bandykrets i samarbeide med Bærum Kommune. Høstens store "kick off" i norsk bandy gir tilbud om cupspill til elitelagene og ned til 97-klassen. Jenteklasser arrangeres også.
Mjøndalen IF har gjennom årene vært flinke med cuptilbud i smågutt- og gutteklassen, men gutteklassen ble ifjor innstilt grunnet dårlig oppslutning fra klubbene.
Juniorlaget til Ready søker ekstra matching utenlands og skal delta i den svenske P19-cupen i rom-Julen.
Juniorlagene til Ullevål og Snarøen reiser til Edsbyn cup 2.-4.november. En kvalitets- turnering innendørs som russiske Zorki vant ifjor.
Den årlige Julecupen i Drammen har noen få påmeldte lag, men altfor få. Drammen 1 og 2, Ullevål og Norge U17 er hittil påmeldt. En prisverdig turnering med gode arrangører og særdeles god stemning i en periode hvor seriespillet har pause. Juniorlag - meld dere på!
REKORDMANGE PÅ OPPFØLGINGSKURS FOR DOMMERE
Hele 40 unge dommere, hvorav to jenter, fra samtlige Bærumsklubber stilte på oppfølgingskurs i Bærum ishall lørdag 22.september. Forbundets dommersjef, Lars Stian Nygaard, ledet kurset hvor dommerne gjennomgikk ulike skøytetester i hallen og teori på klubbhuset til Hauger Bandyklubb.
Mangeårig leder av Akershus Bandykrets, Leif Hole, uttalte etter kursavslutningen:
"Blir de unge lovende jentene og guttene like gode til og dømme som å spise pølser er det ingen fare med bandyens fremtid"!
Presidenten vår fyller 60 år
Bandyforbundets president Ivar Nordberg fyller 60 år den 13.september. Den joviale Gudbrandsdølen av årgang 1947 er oppvokst i Fåvang, men flyttet til Oslo allerede i det berømte "studentåret" 1968.

"68ér" eller ikke, - Ivar Nordberg ble etter hvert utdannet cand. philol fra Universitetet i Oslo med hovedfag i historie og med tilleggsfagene matematikk, fysikk og astronomi. Til tross for mange og lange hjemreiser fortsatte han allikevel som aktiv fotballspiller for Fåvang som den gangen spilte i 4.div (nåværende 3.div). Foruten flere kretslagskamper, fikk Ivar Nordberg med seg et sted mellom 4-500 A-kamper i fotball for moderklubben i disse årene. Løytnant Ivar Nordberg har også holdt kontakten med hjemstedet gjennom tilknytningen til Heimevernet gjennom mange år.

Ivar Nordberg startet i sin tid idrettsskole om sommeren for barn og ungdom fra Holmlia-området sammen med trenerlegenden Stein Johnson (BUIS). I denne perioden iverksatte sosialarbeideren flere aktivitetstiltak for lokalmiljøets barn og ungdom.
Ivar har nå arbeidet i mange år som lærer på Holmlia ungdomsskole, men det var på Manglerud skole han på slutten av 70-tallet først kom i kontakt med innebandyen.
Han ble faktisk "headhuntet" til Oslo Bandykrets i 1986 av datidens bandykjendiser i Oslo, Per Walle og Odd Marcussen. På oppdrag fra Oslo Bandykrets arrangerte Ivar en rekke kretsmesterskap og NM i innebandy for barne- og ungdomsskolene i Oslo. Han var leder av Innebandyavdelingen i Oslo Bandykrets frem til 1994 og den første lagleder for kretslag herrer. Ivar startet også Holmlia Innebandy i 1991 som en avdeling i Holmlia SK.
En innebandyklubb som lever i beste velgående i dag både på dame- og herresiden.
Ivar Nordberg kom inn i forbundets innebandykomite i 1990, og ble den første formelle leder av forbundets Innebandyseksjon våren 1991. Et verv "pioneren" skjøttet frem til 1995.
Ivar var også lagleder for A-landslaget herrer mot Finland og Åland i 1992 på de første innebandylandskamper noensinne. Han var også Norges lagleder på det første EM i 1994 i Helsingfors. Som innebandydommer har også Nordberg gjort seg bemerket, og har bl.a dømt treningslandskamper og i høyeste divisjon i Oslo.
Ivar Nordberg satt fra 1995-98 i forbundets Domsutvalg. Han ledet også org.kom for VM Innebandy herrer på hjemmebane i 2000. Den nåværende bandypresidenten ble tildelt Forbundet Hederstegn allerede i 2002.

60-åringens ønsker for våre idretter
Ivar Nordberg ble valgt som visepresident i Bandyforbundet i 1998 og som president i september 2006. Han har i denne 9-års perioden sett de fleste NM-finaler i våre idretter (bandy, rinkbandy, innebandy og hockey).
På bandysiden er Ivar Nordberg i første rekke opptatt av bedre anleggsforhold som vil gi et større grunnlag for vekst og utvikling i en tradisjonsrik og flott idrett.
Hockeyen mangler en sentral arena med internasjonale mål, men til stor glede for miljøet bevilget i fjor høst Oslo Kommune drøyt 20 millioner kroner til et kombinasjonsanlegg for landhockey og bandy på Voldsløkka som bør være klart for bruk i løpet av to år. Ivar mener også det ville vært hyggelig om flere av forbundets øvrige "køllesvingende" klubber satset på den olympiske idretten hockey i sommerhalvåret.
På innebandysiden representerer fortsatt den vanskelige hallsituasjonen i byene en flaskehals for utvikling. Etableringen av AS Idrettshaller i Oslo er i så måte et viktig eksempel for andre storbyer i Norge med en vanskelig anleggssituasjon. Ut over Norges land er tilgjengeligheten til eksisterende haller en viktig sak. Ivar Nordberg er også meget opptatt av å legge til rette for at forbundets seksjoner skal få stor grad av faglig selvstyre og optimale rammebetingelser for å utvikle sine idretter.

Forbundet gratulerer president Ivar Nordberg med 60-års dagen!

RESULTATER FRA CHAMPIONS CUP I EDSBYN
Edsbyn slo favoritten Zorki 3-2 i finalen: bandybyn.se

KUNSTISKRISE I SARPSBORG
Landslagsspilleren i fotball, Martin Kjølholt var den store pådriveren i Sarpsborg gjennom mange år for kunstisanlegg nr. 2 i Norge. 20 år etter at Valle Hovin (1966) så dagens lys, ble Sarpsborg kunstisbane ferdigstilt. Desverre fikk ikke Martin oppleve dette selv, men "Kjølholt stadion" ble åpnet i hans ånd den 8.januar 1986 med landskamp mot selveste Sovjetunionen. Norge, med forbundskaptein Thore Steinrem i spissen og unge Erik Nordbrenden på laget, tapte 1-4 denne kalde vinterkvelden etter å ha tapt 1-8 på Gressbanen dagen før. Sergei Lomanov, som den gang herjet med turbofart på isen á la skøytestjernen Erik Heiden, var rangert som verdens beste bandyspiller. Den eminente sovjetiske kapteinen, både på banen og i det hjemlige politiets sikkerhetstjeneste, Vladimir Plavunov, skulle seks år senere føre Sarpsborg til klubbens første og eneste NM-tittel i bandy. Drafn ble mot alle odds slått 5-1 på Sarpsborg kunstisbane foran 1556 betalende tilskuere. Trolig var nærmere 1850 publikummere innenfor porten på denne kampen som ble sendt direkte på radioen lokalt. Sarpsborg Arbeiderblad spanderte hele 9 sider på denne Kongepokal-bragden.
I drøyt 20 år har kunstisbanen bidratt til produksjon av en rekke landslagsspillere, aldersbestemte som seniorer. Sarpsborg spilte senest i 2003 NM-finalen mot Mjøndalen anført av den internasjonale stjernespilleren Christer Lystad fra egne rekker. Klubben har nå en rekke unge, lovende spillere i sin midte, bl.a fem talentfulle gutter i Norge U17-troppen.
Mest sannsynlig er det dårlig vedlikehold over tid og derav en rusten rørfordamper som er problemet. Dette kan skape store problemer både økonomisk og sportslig for den tradisjonsrike klubben. I værste fall er ikke isen på plass før etter nyttår.

Les mer her: sa.no

Også her: sa.no

SM-FINALEN TIL GÖTEBORG?
Fremtidens SM-finale i Göteborg. Se innslaget her: svt.se

DAME-VM TIL DALARNE
Borlänge i Dalarne fylke blir hovedby for dame-VM i uke 7-2008. Spillere fra 7 nasjoner blir forlagt på hotell i Borlänge og VM-finalen spilles på Tunets IP i byen. Noen kamper blir også lagt til nabobyen Falun og Grängesberg.
Mer om dame-VM her: dalarnastidningar.se

READY I SVENSK JUNIORCUP
Siste Ready er påmeldt.
Svenska Bandyförbundet har åpnet for at norske lag kan få delta i P19-cupen, dvs for spillere født 1989 eller senere. Gruppespillet vil trolig foregå i Uppsala i rom-Julen. Finalespillet slutten av februar.
Interesserte klubber bes ta snarlig kontakt med forbundskontoret.
SAGENE BANDY MED NY HJEMMESIDE
Sagene Bandy er igang med å utvikle ny hjemmeside. Du finner den under våre linker. Klikk deg inn øverst på siden. Sjekk også at linken fra forbundet til din klubb er OK.
De driftige Sagene-damene, som ble Norgesmestere i 2004, kan også glede seg stort over at bystyret i Oslo senhøstes ifjor bevilget penger til en ny kombinert landhockey-/kunstisbane. Beliggenheten på Voldsløkka diskuteres i disse dager og skal avgjøres i høst, men i utgangspunktet blir kombibanen lagt på en av de eksisterende grusbanene eller på dagens matchbane for fotball.
Siden pengene er på plass, og under forutsetning av en hurtig avgjørelse i bystyret på arealdisponeringsplan, tyder mye på at kunstisbanen kan bli klar for bruk høsten 2009 samtidig med Bergbanen på Ullevål stadion-området.
SISTE FRIST - UTLYSNING TEKNISK ARRANGØR NM-FINALENE 2009-10
Årsmøtet i juni 2001 vedtok en ny-ordning for arrangementet av NM-finalene. Alle NM-klassene, herrer og damer, samt aldersbestemt og noen interkrets, spiller finaler og bronsekamper på samme bane over en utvidet finalehelg.
NBF er fortsatt hovedansvarlig for arrangementene, men den tekniske gjennomføringen kan delegeres til klubb(er) etter nærmere avtale med forbundet.
Modellen er tatt delvis etter svensk mønster, og ble i 2002, 2003 og 2007 gjennomført på Stabekkbanen med Stabæk IF som teknisk arrangør. I 2004 på Hauger kunstisbane med Hauger Bandyklubb som teknisk arrangør. I 2005 og 2006 på Marienlyst i Drammen med Drammen Bandy som arrangør. Stabæk har opsjon på finaleuka 2008, som spilles fra onsdag 5. - søndag 9.mars.
Anleggsutbyggingen de senere årene har bidratt til at norsk bandy kan forlenge sesongen. Forbundet ønsker derfor primært at finaleuka 2009 spilles fra onsdag - søndag i uke 10 eller uke 11.
Klubber som er interessert i å være teknisk arrangør av finaleuka 2009, med opsjon på 2010, bes søke forbundet innen 1.oktober 2007. Spørsmål kan rettes til forbundskontoret v/utviklingssjef Sørensen.